на живо

Какво следва? Победа номер 100 или крачка към нова рекордна Купа?

Съперничеството между "Барселона" и "Реал" Мадрид датира от 1902 г. и не е само на футболна основа

Съперничество, което е пуснало корени дълбоко във футболната история! Мач, който оставя без дъх милиони, без значение от коя страна са, и зрелище, което се е доказало в последните над 100 години.

Мачовете между "Барселона" и "Реал" Мадрид са апогеят на една непреходна вражда не само на терена, а и в обществото. Каталунците и Кралския клуб - олицетворение съответно на мечтата за независимост и консервативната монархия. Класически спор, наречен очаквано "Ел Класико"!

Днес (6 февруари) е ред на епизод 273 от съперничеството на "Барса" и "Реал". Двата тима ще се изправят един срещу друг на полуфинал в турнира за Купата на краля. Мача може да гледате пряко по bTV Action от 21:30 ч.

Официалният старт на дербито между двата тима е през 1902 г. Тогава, на 13 май, те се изправят един срещу друг на полуфинал в турнира за Купата на Испания - предшественика на надпреварата за Купата на краля. Резултатът е победа с 2:1 за "Барса". 

И от тогава срещите се нижат една след друга до днес, когато очакваме с нетърпение Ел Класико номер 273 (в това число и приятелските мачове). 

Балансът във всички тези двубои е в полза на "Барселона". Каталунците имат 113 победи, докато "белите" са с 99 на своята сметка, което означава, че днес са в преследване на юбилеен стотен успех.

В надпреварата за Купата на Краля победите в мачовете са 14:12 пак в полза на "Барса". Но все пак говорим за турнир с елиминации. Там статистиката е равна - и единият, и другият отбор е бил елиминиран или е губил мач от финала в 10 от случаите. 

Снимка: Getty Images

"Барса" е рекордьор в турнира по спечелени трофеи - 30 купи, в това число и четирите поредни от последните 4 сезона. "Реал" има 19 успеха във финалите, а за последно триумфира през 2014 г., когато победи... "Барселона".

Най-голямата победа във всички мачове в полза на каталунците е с 5 гола разлика. Те са печелили с толкова в 10 мача, като за последно успяха да победят с 5:0 през 2010 г. в първенството.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разгромните победи на "Реал" са по-малко. Най-голямата е с 11:1 в полуфиналната среща в турнира за Купата на краля през 1943 г.

Голмайстор в Ел Класико е Лионел Меси, който има 26 попадения във вратата на "белите". Алфредо ди Стефано и Кристиано Роналдо могат да се похвалят с по 18 гола за "Реал".

Ако се фокусираме само в дербитата в турнира за Купата на краля, то голмайсторът е добре познато име - Сантяго Бернабеу, който вкара 8 попадения във вратата на "Барса".

Мануел Санчис от "Реал" Мадрид е играл в цели 43 издания на дербито, а Шави е обличал фланелката на "Барселона" за 42 паметни мача срещу "вечния враг".

Какво ще се случи в днешния мач? Ще продължи ли доминацията на каталунците в турнира за Купата на краля? Ще постигне ли "Реал" своята победа номер 100 над "Барса"? Отговорите тази вечер от 21:30 ч. пряко по bTV Action.