на живо

Кандидат за президент на БФС: Дадох пари на член на Изпълкома, за да се манипулира мач

Той ще разкрие името на члена на Изпълкома на Конгеса през декември

Кандидатът за нов президент на Българския футболен съюз и финансов благодетел на футболния "Марица" Пловдив - Христо Христов, обяви, че е дал сума с пари на член на Изпълкома на централата, за да бъде манипулиран резултат от мач.

Своеобразната "сделка" е станала преди 2 години, като Христов уточни, че въпросният човек все още е част от Изпълнителния комитет на БФС.

"Дадох пари на член на Изпълкома, за да манипулираме футболен резултат. Подробности ще дам на Конгреса или, ако ме потърсят органите на реда. На никой не съм сигнализирал, понеже това бяха отношения между мен и него. По времето, когато бях президент на "Марица" и играхме в "Б" група. Механизмът е - ако ти не ги потърсиш, те ще те потърсят. Срещнах човека 2 седмици преди мероприятието съвсем случайно. Стана дума, че при нужда може да се помага. Дребни суми на фона на бюджета на един клуб. Аз не бях доволен от това, което пое като ангажимент", заяви той.

Христов уточни, че след мача парите са му били върнати, тъй като резултатът не е бил такъв, какъвто очаква.

До момента бившият президент на "Марица" единствен е обявил кандидатурата си. Той заяви, че очаква скоро Емил Костадинов да заяви намерението си, че иска да управлява централата.

Конгресът за избор на нов президент ще бъде на 11 декември. До тогава централата ще се управлява от временно изпълняващия длъжността Михаил Касабов. Той застана на поста след оставката на Борислав Михайлов в края на 2019 г.

Снимка: Lap.bg

Христов коментира и решението на БФС във Втора лига от следващия сезон да влезе "Спортист" Своге, а не "Марица", предвид че пловдивчани завършиха на трето място в своята група, а отборът от града близо до София - на четвърто.

"Има спортни резултати. Аз не съм ги търсил. Това не е ли покана за танц? Пращат ти покана и след това "Ама ние не можем, ние обещахме на друг". Да не ни канят! На мен не са ми предлагали пари, за да вляза в "Б" група, нито аз съм търсил. Тук нещата са коректни. Имаме получена покана, има отговор. През това време нито аз съм търсил, нито някой ме е търсил за съдействие. За мен въпросът беше решен, след като ние отговорихме с "Да". От тук нататък има спекулации, обещания към друг отбори и нещата няма да се развият в наша полза. Това, което мога да направя, е да изпратя сигнал до УЕФА. В България нямам много опции", заяви той.