на живо

Карантина за ВИП гости и служители на УЕФА спъва Лондон за финала

Португалия остава сред вариантите за арена на сблъсъка "Манчестър Сити" - "Челси"

Reuters

Плановете финалът на Шампионската лига на 29 май между "Манчестър Сити" и "Челси" да се играе на стадион "Уембли" в Лондон са пред провал. Това съобщава британското издание "Таймс", позовавайки се на изтекла информация от преговорите, водени между Европейската футболна централа УЕФА и правителството на Великобритания.

Организаторите не са се съгласили мачът да се играе на Острова, тъй като местните власти не могат да им гарантират, че пристигащите за сблъсъка служители и ВИП гости няма да бъдат поставени под задължителна карантина. Става дума за около 2000 души от различни страни по света.

Снимка: Reuters

От УЕФА приветствали поканата за сътрудничество за преместване на срещата между двата английски тима, но категорично отказали да отменят поканите за специалните си гости. 

"Ако мачът не се проведе в Англия, то британското правителство не е направило нужното. От УЕФА искат да преместят мача, но властите не иска да положат усилия", заявява пред "Дейли Мейл" запознат със случилото се на преговорите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вариантът с отварянето на "балон" също е неприемлив за гостите на мача. 

След пропадането на преговорите с Великобритания, Португалия се превръща във все по-вероятна дестинация за мача. 

Първоначално за домакин на срещата беше определен Истанбул, но в Турция мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус са много строги от месец насам и едва ли ще бъдат разхлабени дотолкова, че на трибуните на стадион "Ататюрк" да бъдат допуснати фенове. В допълнение страната попада в "червения списък" на британското правителство, което означава, че пътуванията в нея без уважителна причина не се препоръчват, а всички завръщащи се от там трябва да се подложат на 14-дневна карантина.

Снимка: Getty Images

Що се отнася до Португалия, тя е в "зеления списък" и британците могат спокойно да пътуват до там без допълнителни рестрикции. 

И през сезон 2019/2020 финалът на Шампионската лига трябваше да се играе в Истанбул, но в крайна сметка отборите бяха затворени в "балон" и решителният мач, в който "Байерн" Мюнхен победи ПСЖ се състоя в Лисабон.