на живо

Катар 2022 - Корупция, политическа сделка или модерно решение (ВИДЕО)

Бившият президент на УЕФА беше разпитван 15 часа заради избора на страната от Персийския залив

Катар 2022 - Корупция, политическа сделка или модерно решение (ВИДЕО)

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини беше разпитван 15 часа за евентуалното си участие в нерегламентирано лобиране в полза на Катар да получи домакинството на световното първенство през 2022 г.

Трикратният носител на "Златната топка" беше задържан вчера (18 юни), за да отговори на въпроси на властите.

Изборът на ФИФА за Катар бе определен като "високорисков", като още в дните след решението се появиха обвинения в получаване на подкупи от страна на членовете на Изпълкома.

За първи път световното първенство по футбол ще се проведе през зимата – от 21 ноември до 18 декември, което ще доведе до размествания в програмата на всички големи клубни състезания.

Катар спечели финалното гласуване срещу САЩ с 14 на 8 гласа се превръща в най-малката страна домакин и първата от арабския свят.

Това ще бъде най-скъпото световно в историята. Изграждането на стадионите ще струва между 8 и 10 милиарда долара, а цялата сметка за Катар ще излезе над 200 милиарда.

По време на разпита Платини е отговарял на въпроси за нерегламентирано лобиране в полза на домакинството на Катар.

Особен интерес за разследващите е представлявал обяд в Елисейския дворец - девет дни преди гласуването, на който освен Платини са присъствали френският президент Саркози и Тани, тогава престолонаследник, а сега вече и емир на Катар. Платини вече обяви, че именно след обяда е решил да гласува за Катар.

След като Катар спечели домакинство фондът "Катар Спорт Инвестмънтс" пое издръжката на изпадналия във финансови затруднения френски гранд ПСЖ. Последвага шест титли в Лига 1. Катарска телевизия купи правата за излъчване на френския шампионат, а Франция разви изгодни търговски връзки с Катар. като продаде 50 самолета на Airbus.