на живо

Катрин Тасева: Медалът е парче метал. Не се замислих дали да го дам

Българската гимнастичка продаде бухалките и златното си отличие и дари парите за операция на свои познат

Парче метал на фона на желание да помогне! Така описа своя златен медал от Световната купа в София Катрин Тасева. Българската гимнастичка спечели най-ценното отличие за съчетанието си с бухалки, но предпочете да се раздели с него и с уреда, за да събере средства за спешна операция на свой познат.

"За мен медалът е едно метално парче. В историята съм записана, че съм била на първо място. Това са и статистики, които няма как да се изтрият. Ако мога да помогна, ще го дам този медал и няма да се замисля изобщо", каза Тасева в студиото на "Тази сутрин".

Благодарение на доброто си сърце, тя преведе по сметката на Иван Тодоров, който страда от злокачествен тумор на крака, 10 000 лв. А дарителят и нов притежател на медала и бухалките, остава анонимен.

"Иван е приятел на мои много близки хора. Аз и той не сме толкова близки, но прочетох неговата история и много ме трогна. Моите проблеми наистина избледняха пред тази история, веднага се включих и исках да помогна по някакъв начин. Не мога да преведа нужната сума на куп и за това реших да направя нещо такова. Не знам името на човека, на който предадох медала и бухалките. Той иска да остане анонимен. Мисля, че няма проблем с това. Важното е да се помогне на човека, не ми е толкова важно да знам кой го е направил", разкри тя.

Сумата е постъпила по сметката на Иван, който претърпя успешна операция в Турция и вече се изправя и стъпва.

Снимка: Lap.bg

Иначе Тасева изпраща една от най-успешните си години в кариерата. Успехите ѝ я наредиха на 9-о място в класацията "Спортист на годината".

"2018 г. беше най-успешната ми година до момента. В професионален план имаше много успехи, много награди и много признания. За всичко съм много благодарна. В личен план мисля, че беше една прекрасна година за мен. Имаше ужасно много предизвикателства, трудности, от всичко имаше. Ще запомня годината най-вече със световното първенство в София. 2 седмици бяха такива емоции, такава еуфория... Не може да се опише това нещо!", каза тя.