на живо

Казусът с чужденците обърка футболните клубове (ВИДЕО)

Решението на БФС внесе смут

Казусът с чужденците обърка футболните клубове (ВИДЕО)

Казусът с броя на чужденците в родните футболни отбори внесе смут сред клубовете. След като вчера обяви, че ограничението за играчи извън Европейския съюз (ЕС) отпада, днес БФС направи обратен завой. От отнасяща се до "картотекиране и участие" на 20 футболисти, без значение от националността им, промяната вече не включва думата "участие". Така настъпи объркване сред клубовете.

От централата уточниха, че решението е взето след призив на отборите. Част от елитните клубове обаче разкриха, че са разбрали за промяната чак след провелия се таен Изпълком.

"Никой не ни е уведомявал за решението, което са се готвили да вземат от Футболния съюз. Това е съвсем нормално. Такова е поведението на Футболния съюз през последните години.", коментира пред bTV изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов.

"Не знам кои отбори имат интерес от това решение. Според мен – само един-единствен клуб в България. Той е ясен на всички. Този клуб от 10 години командва и контролира БФС! Всички решения се взимат само и единствено в негова полза.", допълни той.

Колегата му от "Пирин" Благоевград Таско Тасков също сподели, че клубът не е търсен по въпроса.

И в "Лудогорец" разбрали, когато решението било оповестено. "Аз не виждам досега някаква голяма разлика. Бяха 20 чужденци, същото остава и отсега нататък. Няма значение откъде са футболистите - дали са африканци или от ЕС.", каза техническият директор на шампионите Козмин Моци.

"Нямам представа дали е имало официален документ в клуба, защото тази тема ми е безинтересна – българи или чужденци. Аз искам да е добър футболистът.", заяви треньорът на "Левски" Станимир Стоилов.

Пловдивските "Ботев" и "Локомотив" потвърдиха пред bTV, че са знаели предварително за взетото решение. Собственикът на "смърфовете" - Христо Крушарски, обяви, че е по-скоро съгласен с промяната.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов смята, че младите български играчи ще бъдат ощетени и предложи броят на участващите футболисти извън ЕС да бъде намален от 5 на 3.

"Това решение е пагубно за развитието на нашите млади български футболисти. После се чудим защо подрастващото поколение, децата, които сега тръгват, спират с футбола и не искат да се развиват. Защо няма популяризиране на футбола сред най-малките? Ето заради такива решения!", заяви Бербатов.

Потърсени за коментар, от БФС уточниха, че ще внесат разяснения по казуса в понеделник.