на живо

Кирьос намери най-големия си фен на... съдийския стол (ВИДЕО)

Реферът предизвика скандал с окуражителните думи към австралийския тенисист

Reuters

Феновете са богатство, те са подкрепа, мотивация, а в много редки случаи и... скандал. Особено, когато става думи за съдията на стола, а мачът е част от Откритото първенство на САЩ.

Тази година последния за сезона турнир от Големия шлем предложи какво и не на зрителите. Едва ли обаче някои си е представял, че ще видим как главния съдия на мач слиза при един от състезателите, за да го надъха.

По време на срещата от втория кръг при мъжете между Ник Кирьос и Пиер-Юг Ербер, мароканският рефер Мохамед Лаяни слезе от стола си и отиде при австралиеца, който се представяше доста колебливо на корта.

"Искам да ти помогна, искам да ти помогна. Гледал съм твоите мачове. Ти си страхотен за тениса. Знам, че това не си ти", каза Лаяни на австралиецът.

И като че ли това послание достигна до австралиеца, който заигра доста по-вдъхновено и победи с 4:6, 7:6 (6), 6:3, 6:0.

След мача Ербер заяви, че реферът е един от най-добрите, но не разбира поведението му, което със сигурност е повлияло на мача.

"Мохамед е много добър съдия. Всичко го знаят. Той беше загрижен за Ник и за шоуто на корта, защото в началото стадионът беше пълен, но след първия сет хората започнаха да си тръгват, като видяха лошото настроение на Ник. Не знам дали разговорът промени нещо, но съдията не трябваше да го прави. Той може да му каже само да внимава, защото ако продължава по същия начин, ще получи предупреждение. Дори няма нужда да слиза от стола, за да му го казва. Няма нужда да му казва думите, които чух от видеото след мача. Мисля, че това не е негова работа. Той не трябва да взима позицията на треньор. Той не е треньор, а съдия и трябва да си стои на стола", каза французинът, който се прости с желанието да докосне титла от Големия шлем.

Снимка: Reuters

Кирьос очаквано защити мароканеца. 

"Не се чувствах добре. Знам, че това, което правех на корта, не беше добре. Реално дори не го слушах, когато ми говореше, но знам, че не изглеждаше добре. Този разговор по никакъв начин не ми помогна", бе категоричен той.

Организаторите на турнира застанаха също зад съдията, като заявиха, че той е опитвал само да провери здравословното му състояние и го е предупредил, че ще трябва да го накаже, ако продължава с колебливата игра.