на живо

Китай спря английските мачове заради подкрепата към Украйна

Във Висшата лига предстоят редица демонстрации против войната

Reuters

Последният 28 кръг на Висшата лига на Англия няма да бъде предаван в Китай. Това стана ясно от изявление на фирмата, носител на правата. А причината е в редицата демонстрации, които клубовете и футболистите ще направят срещу войната в Украйна. 

По време на мачовете капитаните на отборите ще излязат с ленти в жълто и синьо. На екраните по трибуните пък пък ще е изписано посланието "Футболът е обединен". 

Снимка: Reuters

"Висшата лига отхвърля изцяло действията на Русия и показва солидарност с Украйна. Призоваваме за мир и мислите ни са с всички, които са засегнати", обявиха организаторите на първенството още в началото на седмицата.

Още от първите дни на руското военно нападение в Украйна в английския футбол реагираха остро и направиха няколко демонстрации за мир. Играчът на "Манчестър Сити" Олександър Зинченко се разплака от емоции и след това в интервю за Би Би Си разказа за войната, обхванала родината му. 

Въпреки че Китай е един от най-големите пазари за английски футбол, от страната не се поколебаха да се лишат от него. Преди дни представители на страната гласуваха "Въздържал се" при приемане на резолюцията на ООН, която осъжда руските нападения.