на живо

Китай видя "злонамерено раздуване" на случая с Пън Шуай

Местните власти призоваха ситуацията да не се политизира

В Китай видяха "злонамерено раздуване" на случая с тенисистка Пън Шуай. Министерството на външните работи на страна призова ситуацията да не бъде политизирана.

"Това не е дипломатически въпрос. Вярвам, че всички са видели, че тя беше на публични събития напоследък и че имаше видеоразговор с президента на МОК Бах. Надявам се определени хора да престанат със злонамереното раздуване, да не говорим за политизирането.", каза говорителят на министерството на външните работи Джао Лиджиан.

Бившата водачка в световната ранглиста на двойки изчезна, след като на 2 ноември обвини в изнасилване експремиера на Китай Чжан Гаоли.

Шуай публикува изявление в китайската социална мрежа "Уейбо", в което разказа как през 2018 г. Гаоли, който е бивш член на "Постоянната комисия на Политбюрото", я принудил да имат интимни взаимоотношения. Шуай обаче твърди, че няма доказателства за думите си.

Малко по-късно профилът ѝ беше блокиран.

Темата привлече вниманието на част от най-известните тенисисти.

Междувременно Китайската държавна телевизия публикува имейл от нейно име, но Женската тенис асоциация (WTA) се усъмни в достоверността му. Организацията поиска доказателства, че Шуай е добре. Директорът на асоциацията Стив Саймън дори заплаши Китай с прекратяване на взаимоотношенията.

В следващите дни журналистът Синджин Ху - главен редактор на контролирания от правителството таблоид Global Times, написа, че Шуай е жива и здрава, качи снимки и клипове като доказателство.

Вчера стана ясно, че председателят на Международния олимпийски комитет (MOK) Томас Бах е провел видеоразговор с Пън, появи се и снимка от онлайн срещата.