на живо

Клинсман издържа само 10 седмици в "Херта" (ВИДЕО)

Треньорът хвърли оставка заради липса на подкрепа и доверие от ръководството

Юрген Клинсман напусна треньорския пост на "Херта" Берлин само 10 седмици след назначаването си. Световният шампион с Германия от 1990 г. заяви, че не може да продължи да води тима заради "липса на подкрепа и доверие от ръководството".

В края на ноември, 127 месеца след раздялата си с "Байерн" Мюнхен, Клинсман се завърна в Бундеслигата, заменяйки Анте Чович. Тогава столичният тим се намираше в зоната на изпадащите. Въпреки обещанията за промяна и превръщането на отбора в претендент за титлата в Бундеслигата до пет сезона, "Херта" спечели само един от последните си пет мача в първенството и е на 14-а позиция, на шест точки над плейофното място за оставане в елита.

"Вървяхме по добър път и независимо от тежките мачове, успяхме да се отдалечим на шест точки от зоната на изпадащите. Напълно убеден съм, че "Херта" ще остане в Бундеслигата и през следващия сезон. За да бъде изпълнена тази цел, като наставник аз трябва да имам доверието на всичките тези, които са въвлечени. В борбата срещу изпадане обединение, солидарност и концентрация са ключовите елементи. Ако те не са гарантирани, то тогава аз няма как да дам пълния си потенциал като треньор и не мога да изпълня моите отговорности“, сподели той в свое изявление.

Клинсман, който бе селекционер на САЩ от 2011 до 2016 г., пристигна с обещанията да обърне сезона на "Херта" и да го направи претендент за титлата с помощта на мажоритарния инвеститор Ларс Виндхорст.

В края на януари "Херта" счупи трансферния си рекорд с привличането на нападателя Кшищоф Пьонтек от "Милан" за сумата от 27 млн. евро. Освен това германецът привлече още трима играчи - бразилското крило Матеус Куня от "Лайпциг", френския полузащитник Лука Тузар от "Олимпик" Лион и аржентинеца Сантиаго Аскасибар от "Щутгарт".

Клинсман ще се върне към ролята си на член на Надзорния съвет на клуба.