на живо

Клоп през сълзи: Не може само да искаш да си шампион, трябва да го направиш

Мениджърът на "Ливърпул" посвети титлата на Кени Даглиш и Стивън Джерард

Twitter

30-годишното чакане приключи! "Ливърпул" отново е шампион по футбол в английската Висша лига!

Мърсисайдци са недостижими на върха на класирането, след като основният им конкурент "Манчестър Сити" загуби от "Челси". Зад сбъдването на тази мечта на милиони стои един емоционален германец - мениджърът Юрген Клоп.

От "Скай Спортс" веднага се свързаха с него, а той в типичния си стил и със сълзи на очи обясни:

"Нямам думи! Невероятно е! Да станеш шампион точно с този клуб... Невероятно е! Това е най-доброто, което можеше да ни се случи!", започна той.

След това се обърна към друг от онлайн гостите в студиото - сър Кени Даглиш, който беше мениджър на тима преди 30 години, когато "Ливърпул" триумфира за последно у дома.

"Знам колко много ни подкрепяше, Кени! Този успех е за теб! Той е и за Стиви (б.а. - легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард, който никога не е ставал шампион на Англия)! Той е за всички! Момчетата ви се възхищават. За мен е по-лесно да ги мотивирам, опирайки се на великата ни история. Знам, че Кени ни подкрепя. От време на време ми праща съобщения. Той е футболна икона! А този момент е невероятен! Постигнахме го заедно! Случи се заради историята, която той създаде. Често ни сравняваха и това ни даде стимул. Цялата тази атмосфера се усеща около клуба", заяви Клоп. От своя страна Даглиш го "обвини" в прекалена скромност.

Снимка: Reuters

"Ливърпул" почака повече от обикновено за тази титла. Футболистите на Клоп натрупаха солидна преднина в класирането, но трябваше да си останат 3 месеца вкъщи заради пандемията от коронавирус. Първенството в Англия беше подновено на 17 юли, а само 2 мача по-късно мърсисайдци станаха шампиони.

"Беше напрегнато. Не искам да говорите само за мен. Футболистите постигнаха нещо невероятно. Това, което направиха за последните 2-3 години... невиждано е! За мен е удоволствие да бъда техен мениджър. Страхотно постижение! И заради тези 3 месеца прекъсване... Не знаехме дали ще играем отново. Надявам се феновете да си останат вкъщи и да празнуват там. Беше удоволствие да спечелим тази титла за вас! В този клуб всеки живее заради футбола. Играчите са "виновни" за титлата. Печелехме заедно, въпреки че беше доста трудно. Важно беше постоянството. Не може само да искаш да си шампион, трябва да създадеш условията, да убедиш хората. Без футболистите си, аз нямаше да направя нищо. От време на време и те имат нужда от няколко думи. Това е огромен момент! Много съм радостен. Нямах представа, че ще се почувствам така. Нямах никаква представа!", заяви Клоп.

Той е първият германски мениджър, ставал шампион на Висшата лига, като не пропусна да поздрави и целия си треньорски щаб.

Снимка: Reuters

"Не мога да бъда по-горд с хората в "Ливърпул". Това е едно невероятно преживяване, още от първия ден. Наслаждавам се на момента. На мога да си представя, че ще ми се случи нещо по-хубаво! Знам, че беше трудно за доста хора. Но тези моменти са незабравими. Това е за всички вас! Невероятно е! Празнувайте вкъщи или пред дома си! Това е щастието!", не можа да скрие сълзите си шампионът.