на живо

Кметът на Ботевград: Феновете на "Левски Лукойл" са платени (ВИДЕО)

НКП на "Левски" пита в отговор: А вашите какви са?

Кметът на Ботевград: Феновете на "Левски Лукойл" са платени (ВИДЕО)

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов обяви, че част от феновете на баскетболния "Левски Лукойл" са платени и умишлено търсят провокации. Градоначалникът даде извънредна пресконференция в "Арена Ботевград" след безредиците на мача срещу "сините" в зала "Универсиада" в събота.

Срещата беше прекъсната за кратко, след като привърженици на "сините" атакуваха гостите с бутилки с минерална вода и се наложи намесата на жандармерията. 

Иван Гавалюгов е бивш баскетболист на "Балкан". Шампион и вицешампион на България с отбора на юношите старша-възраст. Председател на Управителния съвет на БК "Балкан" (2008-2014).

Женен, баща на четири деца. Съпругата му Стефка Славова е бивша баскетболистка и дъщеря на легендата на "Балкан" Венцислав Славов.

Снимка: Lap.bg

"Има проблем с 10, 15, 20 човека. И този проблем не е конкретно с тях. Той е с хората, които ги водят в залата. Това са платени фенове. Лично на мен са ми споделяли хора, на които им е било плащано да присъстват на тези мачове. Знаете, че те идват организирано на мачове в Ботевград с автобуси от Враца, София.

Само "Левски Лукойл" има платени фенове. Каква е задачата им, аз не знам. Можем само да предполагаме. Няма нищо лошо да са платени фенове, стига само да подкрепят отбора, за което им се плаща. Проблемът е, когато се оставят в една зала без никакъв контрол. Чист късмет е, че до момента няма инцидент със сериозно пострадал човек или хора. До момента се разминава само с неприятни сцени, временно прекъсване на мача", подчерта Гавалюгов.

Снимка: Lap.bg

"Хората, които им плащат и ги организират, е ръководството на "Левски Лукойл". Има една поговорка, която всички много добре знаем - който плаща, той поръчва музиката. И аз ще задам въпроса към тези, които плащат. 

Всеизвестно е, както е част и от името, че спонсор и основен източник на финансовите средства, които обезпечават съществуването на БК "Левски 2014 Лукойл", е компанията "Лукойл България". Тази компания си има свой представител в България, изпълнителен директор или какъвто му е поста, който се казва Валентин Златев.

И аз задавам въпроса към него - той ли поръчва тази музика или просто оркестърът свири фалшиво. Трябва нещо да се промени и той лично да поеме отговорността за това, което се случва покрай клуба, на който той е основен спонсор или представляваната от него компания "Лукойл България", защото все пак той не е едноличен собственик, но той е лицето, което представлява тази компания в България и лицето, което осигурява средствата за баскетболния клуб."

Снимка: Lap.bg

"Удариха оператор от БНТ, който напълно разбираемо отказа да изпълнява служебните си ангажименти, включително едно такова шише закачи и моя син, който присъстваше на мача. Аз бях също в непосредствена близост. Минало е подобно шише с такава течност и на сантиметри от главата на едно 5-месечно бебе - дете на състезателят от "Балкан" Брендън Браун. Жена му веднага излезе от залата заедно с придружаващи я лица."

"Не знам кой създаде тази уникална организация, че агресивната част от агитката на "Левски" на практика нямаше абсолютно никаква охрана и абсолютно безпрепятсвено достигна до сектора с привърженици от Ботевград. Не говоря само за агитка, каквото и да се разбира под това понятие. Успях да разговарям със стюардите, които охраняваха публиката на Ботевград, които ми обясниха, че така им е наредено и те не могат да се намесат по никакъв друг начин, освен да възпират публиката на Ботевград да не пресича една лента, която определяше частта от сектора, която трябва да заеме.

Някой друг, незнайно кой, охраняваше публиката на "Левски". Видяхте, че никой не я охраняваше. Публиката на "Левски" или част от нея - десетина гологлави момчета с качулки, татуировки, не знам дали са ММА борци, но през цялото останало време стояха буквално над главите над феновете на "Балкан". При никакъв случай хората не се чувстваха комфортно.

Снимка: Lap.bg

"Това не се случва за първи път. Ако не се предприемат крути и незабавни мерки, няма да е и за последен път. Пряко отговорните лица, които могат да вземат отношение това да не се допуска повече. Това са хората, които финансират присъствието специално на тези фенове.", добави той.

Снимка: Lap.bg

Отговорът на НКП на "Левски" не закъсня. Фенската организация посъветва кмета на Ботевград да погледне първо в своята паница и преди да хвърля обвинения, да каже какви са феновете на "Балкан".

Публикуваме събщението на НКП без редакторска намеса:

"До г-н Иван Гавалюгов,

Господин Кмете, лошо впечатление ни прави изказването Ви, в което определяте публиката на "Левски", като "платена, съставена от наркомани, ММА-ци и пияници". Не приляга на личност с вашия статут да хвърля подобни пасквили върху може би най-голямата социална група в България. Пошлите клевети и необосновани подмятания не смятаме, че е редно да присъстват в изявленията Ви, по-скоро подхождат на някой от тъмните субекти в публиката на "Балкан" Ботевград, която ни прави впечатление, че пристига всеки път с едни и същи бусове и е съставена от едни и същи "колоритни" персонажи.

Не толкова цветущо е положението в града Ви, господин Кмете. Отлично запознати сме със ситуацията в община Ботевград, свързана с нарастващата престъпност, мизерия и циганските набези. Отличен пример за неадекватното ви управление е провеждането на един от най-светлите християнски и български празници, свързани с хвърлянето на кръста на Йордановден, който в последните години неколкократно бива помрачен от представители на циганския етнос. Това обаче едва ли ви интересува, тъй като по всяка вероятност това е твърдият ви електорат.

Нашият съвет е съвсем обикновен, а именно: когато се стараете да гледате в паницата на другия, първо погледнете в своята собствена и се замислете върху гореспоменатите факти. Говорите за платени привърженици, което е изключително лицемерие и сам отговорете на въпроса: "Вашите какви са?".

Второто предложение също е така елементарно: Когато в управлението ви цари абсолютен хаос, не опитвайте да отклонявате фокуса на вашето безхаберие чрез публиката на "Левски".

Ще си позволим да цитираме уважавания от нас футболист на отбора на народа, Георги Аспарухов - Гунди: - "Никой не може да победи публиката на "Левски"!"

Когато дойдеш в София с мургавата си трупа и скандираш "К.. за "Левски" не можеш да очакваш "синята" публика да те посрещне с дребни сладки и кафе.

Успешен мандат, насладете му се, защото може да Ви е последен.

Колкото до всички сини съмишленици, утре всички 19:00 часа в Ботевград, да подкрепим нашите момчета.

Национален клуб на привържениците на "Левски" София".