на живо

Коби и 17-ата изгряха на красив стенопис

След триумфа на "Лейкърс"

През невероятна трансформация премина стенописът "Да оставиш наследство" след триумфа на "Лос Анджелис Лейкърс" в НБА. Уличните творци Густаво Зерменьо-младши и flaxworx изобразиха всеки един член на шампионския отбор, а над новите крале е щастливият Коби Брайънт, държащ в ръце 17-ата титла.

Легендата загина при катастрофа с хеликоптер в началото на годината, но освен че потопи в скръб феновете, загубата му обедини "езерняците". Леброн Джеймс и компания играха с екипи в негова памет и стартираха всеки двубой с викове "Мамба на три!".

Красивият стенопис, в по-различен вид, се появи още през месец август - при рестарта на сезона в НБА, който бе прекъснат заради пандемията с коронавирус.

В творбата присъстват абсолютно всички баскетболисти, помогнали на "Лейкърс" да спечелят трофея и да се изравняват с "Бостън Селтикс" във вечната класация. Тук са привлечените в края на кампанията Джей Ар Смит, Дион Уейтърс и Маркийф Морис, както и Ейвър Брадли, който записа 49 мача в редовния сезон, но отказа да пътува за Орландо.

Зад треньора Франк Вогел и играчите са изобразени демонстранти от движението Black Lives Matter ("Черните животи имат значение"). От "Лейкърс" си бяха поставили за цел титлата в НБА, но и да използват платформата на най-гледания баскетболен шампионат в света, за да насочат общественото внимание към социалното неравенство, полицейското насилие и расовата дискриминация в САЩ.