на живо

Кога COVID-19 може да спре българския футбол

Три мача от кръга вече бяха отменени заради голям брой заразени

levski.bg

Три мача от 12-ия кръг на Първа лига бяха отменени заради големия брой положителни тестове в отборите на "Левски", "Славия" и "Царско село". 

Според разпоредбите на Министерство на здравеопазването и футболната централа, при 10 заразени в един от тимовете, мачът се пренасрочва. За да бъде спряно временно първенството, трябва да има повече от 10 инфектирани в пет отбора едновременно.

"Има наредба и тя трябва да се спазва. Не вярвам в "Ботев" Пловдив да излезе по-дифузно заразяване със спортисти. Неделев е с положителен тест при планова проверка, всички футболисти са тествани. Няма как в рамките на 24 часа изведнъж да се получат 10 позитивни, след като са били тествани преди два дни. Дано да няма повече заразени.", коментира спортният министър Красен Кралев.

По-рано днес от "Ботев" Пловдив информираха, че след повторните тестове заразените с коронавирус в тима стават четирима.

"Повечето от президентите споменаха като правихме мерките, че нямат възможност да плащат за по-чести тестове. Ако не искат да пропуснат мачове, ако искат заразата да не се разпространява дифузно в отбора, трябва да ги тестват по-честно. Ние няма да ги задължаваме да го правят, но препоръчваме да ги тестват на всеки две седмици поне", добави той.

Снимка: Lap.bg

След положителни проби на 11 футболисти на "Левски" бе решено двубоят срещу "Локомотив" Пловдив днес да не се състои. Същата съдба последва и "Царско село" - "Берое" (12 заразени при "царете").

Миналата седмица в "Славия" 11 играчи дадоха положителни проби и затова два мача на "белите" бяха отменени - срещу "Ботев" Пловдив и този уикенд срещу "Ботев" Враца.