на живо

Когато футболът е по-важен от лекциите

Студенти от московски университет с петиция срещу фен зона, намираща се в близост до учебното заведение

Мондиалът това лято в Русия безспорно е най-значимото събитие за страната през календарната година. Еуфорията е обзела много от руснаците, но в най-престижния университет в Москва явно лекциите не могат да бъдат съчетавани с първенството на планетата. Или поне не в близост до висшето учебно заведение.

Студенти и преподаватели са бесни от предварителната идея да се създаде фен зона за световното първенство - място, където на голям екран да бъдат излъчвани срещите от 14 юни до 15 юли.

Учащите направиха и онлайн петиция, адресирана до Владимир Путин и Сергей Собиянин (кмет на Москва), която за броени дни събра над 11 000 подписа, с искане за преместване на тази зона, която би попречила спокойното провеждане на лекциите. 

Много студенти са и гневни от решението част от изпитите да бъдат изтеглени през май поради световното първенство, което ще доведе до безпрецедентните 6 изпита за по-малко от 2 седмици, които ще положат тези, които имат дори и един невзет изпит от предишна година. 

Петиция бе създадена пред университета, където своята подкрепа изразиха още 4 224 учащи.

През ноември Министърът на образованието в Русия взе решение по време на шампионата на планетата всички кампуси на университетите в страната да бъдат използвани като фен зони.

На въпрос дали ще бъде прието добре неговото решение - той лаконично коментира:

"Ще наблюдавам за спазване на правата на всички - както на фенове, така и на студенти."

Тагове:

мондиал 2018