на живо

Марадона, Пеле, Кройф и един тийнейджър

Как "Бирмингам" нареди 17-годишен полузащитник до величията във футбола

Легендите заслужават уважение. И го получават, когато клубовете, на които са посветили най-добрите си години, решат да извадят номерата им от употреба. За даден период, до появата на достоен наследник или пък завинаги.

Преди седмица Джуд Белингам премина от "Бирмингам" в "Борусия" Дортмунд за сумата от 23 милиона евро и се превърна в най-скъпия 17-годишен във футбола.

Младокът, който записа 40 мача за втородивизионния тим през този сезон, подписа 5-годишен договор с вицешампиона на Германия, а от родния му клуб обявиха, че никой занапред няма да носи неговия №22.

Така младежкият национал на Англия попадна в една много елитна компания на величия като Диего Армандо Марадона, Боби Муур, Паоло Малдини, Пеле и Йохан Кройф.

Диего Марадона - №10

Марадона е най-великият футболист в историята на "Наполи", а според мнозина все още не се е родил по-добър от него. Той донесе на "неаполитанците" единствените им две титли в Серия "А" за седем сезона на "Сан Паоло". Популярният му номер 10 бе "пенсиониран" през 2000 г.

Аржентинската федерация също възнамеряваше да забрани използването на "десетката" за световното първенство през 2002 г. в Япония и Южна Корея, но ФИФА не го разреши.

Боби Муур - №6

Легендата на "Уест Хем" и английския национален отбор е смятан за най-великия защитник. Затова не бе изненада, когато през 2008 година "чуковете" "замразиха шестицата" на своя дългогодишен капитан.

Последният, носил екипа с №6 бе Матю Ъпсън. Той взе №15 на 50-ата годишнина от дебюта на Муур за "Уест Хем".

Паоло Малдини - №3

Фланелката с №3 на "Милан" е неизползваема от 2009-а, когато Паоло Малдини сложи край на футболната си кариера. И защо не - емблематичният защитник спечели с "росонерите" седем титли на Серия "А" и пет пъти триумфира в Шампионската лига/Европейската купа.

Малдини си тръгна от "Сан Сиро" с една молба - ако някой от синовете му стигне до първия тим, то да му бъде предоставена възможността да изтупа от прахта фланелката с №3. Засега най-близо до това е 18-годишният Даниел, който дебютира в елита на Италия в началото на 2020 г., но го направи с №98. За разлика от баща си, той е атакуващ полузащитник.

Йохан Кройф - №14

През 2007 година по случай 60-ия рожден ден на Йохан Кройф "Аякс" извади от употреба забележителния му номер 14. Нидерландецът, който прави популярен "тоталния футбол", почина през 2016 г.

Той бе иноватор и като футболист, и като треньор. Кройф е първият играч, който започва да носи номер, по-голям от традиционните от 1 до 11.

В "Барселона", където постига успехи и на двата фронта, също обмисляха да "пенсионират" №14, но впоследствие промениха решението си.

Марк-Вивиен Фое - №23

Понякога и трагедията те прави герой. През 2003 г. легендата на Камерун Фое колабира на терена по време на мач срещу Колумбия. Въпреки отчаяните опити на медиците, той умира от хипертрофична кардиомиопатия в болницата.

"Манчестър Сити" вади от употреба неговия номер 23.

Пеле - №10

Няма да сгрешим, ако кажем, че Пеле постави "Ню Йорк Космос" на футболната карта. Единственият трикратен световен шампион игра в САЩ в периода 1975-77, като отбеляза 64 гола в 107 мача в края на кариерата си.

Така "Космос" реши да увековечи престоя му в тима с изваждане от употреба на №10 завинаги. Направи го на полувремето на последния мач на Пепе в Америка.

Франко Барези - №6

Малдини не е единственият на особена почит в "Милан". Бившият му партньор в защитата на "росонерите" Франко Барези, който е 6-кратен шампион на Италия и трикратен първенец в Шампионската лига/Европейската купа, игра за тима 20 години.

От 1997 г., когато бе последният му мач за "Милан", никой не е носил №6.

Емилиано Сала - №9

Аржентинският нападател загина трагично в катастрофа със самолет през 2019 г. при пътуването си за финализиране на трансфер в "Кардиф".

Футболният свят потъна в скръб, а френският "Нант", чиято собственост бе той, реши да извади от употреба №9, с който Сала записа 133 мача в Лига 1 и вкара 48 гола.

Карл Икеме - №1

Вратарят изигра 191 мача за "Уулвърхемптън" между 2003 и 2018-a. През 2017 г. Икеме бе диагностициран с левкемия и няколко месеца по-късно, когато вече бе в пълна ремисия, реши да сложи край на състезателните си дни.

В негова чест "вълците" съобщиха, че повече никой няма да носи №1. Затова сегашният страж на "Уулвс" Руи Патрисио пази с №11.

Хенрик Ларсон - №17

Мнозина специалисти определят Хенрик Ларсон като най-великия футболист в историята на Швеция. Бившият играч на "Манчестър Юнайтед" е със статут на легенда на "Хелзинборг", където играе на два пъти: 1992-93 и 2000-09.

Той носи фланелката с №17 до отказването си през 2013 г., а за да отбележат феноменалната му кариера от "Хелзинборг" скоро след това взимат решение да извадят от употреба неговия номер.

Рожерио Сени - №01

Бразилският вратар Рожерио Сени има повече от 1200 мача за "Сао Пауло" по време на 25-годишната си кариера, която започва през 1990-а и приключва през 2015 г.


Въпреки че е вратар, той може да се похвали със 131 отбелязани гола, повечето от които от статични положения.

Сени има и уникален избор на номер - 01 - в неговия случай преднамерено обръщане на №10.