на живо

Когато възрастта е само цифра

Атлети доказват, че олимпийският дух е по-силен от годините

Getty Images

За седми път! Оксана Чусовитина получи аплодисменти от олимпийска публика! Този път в Рио де Жанейро. Направи го преди това в Барселона, Атланта, Сидни, Атина, Пекин и Лондон. Спортистката от Узбекистан записа свое седмо участие на олимпийски игри.

Не, 41-годишната Чусовитина не постави рекорд. Тя не може да се похвали с постижението на Нино Салуквадзе (стрелба) и Жозефа Идем Герини (гребане), които имат осем участия на форума. Но гимнастиката е нещо различно.

Снимка: Getty Images

Когато фаворитките за златото в Рио - американките Симона Байлс и Медисън Коциан, се е родили (1997 г.),  Чусавитина вече има пет медала от световни първенства и олимпийска титла. Тя обаче отказва да отстъпи път на младите.

„Наистина обичам спорта, обожавам да виждам как публиката се радва. Винаги се състезавам заради феновете”, обяснява Чусовитина своя отказ да признае възрастта за фактор в състезателната ѝ кариера.

Снимка: Getty Images

Тя не е единствена!

Олимпийският дух е водещ в състезанията под петте кръга, а възрастта е просто статистика.

26 години – на толкова е един средностатистически участник в игрите. Въпреки това историята изобилства с примери за състезатели с доста повече жизнен опит.

Най-възрастният олимпиец. Тази титла носи Оскар Сван от Швеция. През 1920 година в Андверпен, Белгия той се състезава в стрелбата на впечатляващите 72 години и 281 дена. Сван държи рекорда и за най-възрастен медалист. През 1920 той печели сребърен медал. Осем години по-рано триумфира със златото, което го прави и най-възрастният носител на олимпийска титла.

Да оставим дълбоките архиви настрана. В Лондон преди 4 години един състезател в конната езда впечатли света. Хироши Хокецу празнува своя 71-ви рожден ден малко преди да финишира на 40-та позиция на олимпийски игри заедно с коня си Шепот. По-важно беше, че се представи достойно в конкуренцията на двойно по-млади ездачи.

Снимка: Getty Images

Дамите по принцип крият възрастта си. Лорна Джонстоун обаче със сигурност се е гордяла със своите 70 години и 5 дена, които я правят най-възрастната участничка в игрите. Тя се състезава в турнира по прескачане на препятствия по време на 20-те олимпийски игри през 1972 г. в Мюнхен и дори постига добро класиране – 12-то място.

С 10 години по-млада е най-възрастната участничка на игрите в Рио де Жанейро – Мери Хана от Австралия, която започва участието си на игрите в сряда.

Снимка: Getty Images

„Имам чувството, че мога и повече”, каза след вчерашното състезание Оксана Чусовитина. Осми олимпийски игри? Защо не?! Историята и обичта към спорта са в нейна полза.