на живо

Празненства преди финала с цената на изпуснат медал

Лона Салпетер едва ли ще си прости

Reuters

Израелска бегачка направи огромна грешка във финала на 5000 м на европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Обиколка преди края Лона Салпетер спря, мислейки си, че състезанието е приключило и печели сребърен медал.

Кенийката с израелски паспорт преследваше холандката Сифан Хасан, но след края на предпоследната обиколка се обърка и помисли, че пресича финала.

Покрай пистата се чува как я й крещят да продължава да тича, въпреки грешната си преценка, която и коства преднината пред съперничките.

Снимка: Getty Images

За всички бе изненада нейният ранен 400-метров спринт към финала и внезапният й изблик на радост...

Фрапантната грешка на Салпетер бе добре дошла за туркинята Ясемин Джан и британката Ейлиш Макколган, които я задминаха и се качиха на почетната стълбичка.

А след истинския финал на 5000 м Лона Салпетер рухна от изтощение и избухна в плач. Миг невнимание й коства ценния европейски медал и тя трябваше да се примири с четвъртото място.

Снимка: Getty Images

Действията на лекоатлетката шокираха коментаторите на Би Би Си. Част от тях възкликнаха в ефир: "Остава още една обиколка! Салпетер не е ли сметнала правилно? Тя помисли, че финишира! О, продължавай, продължавай! Каква грешка!".

Утехата за Салпетер е златният медал на 10 000 метра в предните дни на европейското първенство в Берлин.