на живо

Какво знаем за "Копенхаген" - съперникът на "Лудогорец"

Шампион на Дания и най-високопоставеният скандинавски отбор в ранглистата на УЕФА

Getty Images

"Копенхаген" е съперникът на българския шампион "Лудогорец" в 1/16-финалите на Лига Европа.

Датският тим влиза в 1/16-финалната фаза на Лига Европа като трети от седма група на Шампионската лига. Там в компанията на "Порто", "Брюж" и "Лестър", "Копенхаген" записа 9 точки, като допусна една загуба и само 2 гола във вратата си за 6 мача. 

Снимка: Getty Images

Стадионът на клуба от едноименния град Копенхаген в Дания е „Паркен стадион“, арена за домакинските сблъсъци и на националния отбор на страната. "Орлите" ще гостуват на "лъвовете" там на 23 февруари. Седмица по-рано пък е двубоят между двата тима в София.

От създаването си през 1992 г. "Копенхаген" е един от двата най-големи клуба в Дания с 11 трофея от шампионата за 24 години. "Лъвовете" в момента са лидер в датското първенство с 9 точки пред втория "Брьондби", най-големият конкурент на домашната сцена. 

Снимка: Getty Images

Два отбора с богата история се сливат в "Копенхаген" през 1992 г. Това са "Копенхаген Болдклуб", един от най-старите футболни тимове в Европа, открит през 1876 г., и "Болдклубен", създаден през 1903 г.

"Копенхаген" също така е 7-кратен носител на Купата на Дания, трикратен носител на Суперкупата на Дания и еднократен носител на Купата на лигата. 

Съперникът на "Лудогорец" е най-високопоставеният скандинавски отбор в ранглистата на УЕФА. Той ще играе за първи път в 1/16-финалната фаза на Лига Европа от сезон 2009/10. В историята си в евротурнирите "Копенхаген" има общо 150 мача, от които 59 победи, 34 равенства и 57 загуби. 

Треньор на Копенхаген е норвежецът Стале Солбакен. Това е втори негов период начело на клуба. През сезон 2006/07 под негово ръководство "Копенхаген" за първи път в историята си се класира за груповата фаза на Шампионската лига, а три години по-късно стана първият датски тим, успял да се класира за елиминационната фаза.

През 1998 г. в предварителната фаза на Купата на УЕФА "Копенхаген" отстрани българския "Левски", като го победи в първия мач на "Васил Левски" с 2:0 и в реванша на "Паркен" с 4:1.