на живо

Баща. Боец. Капитан. Лидер.

Почивай в мир, Давиде Астори!

Тъжна вест за футболните фенове. Този следобед 31-годишният централен защитник на "Фиорентина" Давиде Астори бе намерен мъртъв в хотелската стая, където клубът му отседна преди гостуването на "Удинезе". 

Смъртта на капитана на "виолетовите" отложи всички неделни мачове в Италия.

Астори е роден в Бергамо, където играе за местния клуб "Понтизола", а след това се присъединява към "Милан", където така и не взима участие в официална среща. Преотстъпен е в третодивизионния "Пидзигетоне", където вкарва своя първи гол при професионалистите. Година по-късно преминава в "Каляри", с екипа на който прави своя дебют в Серия "А".

След 174 мача в Сардиния, идва времето и за неговата първа повиквателна за националния отбор в двубоя срещу Украйна през 2011 г. В срещата Астори си изкарва червен картон, но оставя добри впечатления с играта си. Тогавашният селекционер на "Скуадра адзура" - Чезаре Прандели, дори го включва в списъка с играчи за Купата на конфедерациите. Именно там Давиде вкарва своето първо и единствено попадение за националния тим.

След като прекарва още един сезон като играч на "Каляри", към него е отправена примамлива оферта от "Спартак" Москва за 12 млн. паунда. Централният защитник обаче отказва, като показва лоялност към тогавашния си клуб.

По това време е наблюдаван и от "Манчестър Юнайтед", като идеята е била той да бъде по-късно "наследник" на Рио Фърдинанд или Неманя Видич по времето на треньора Дейвид Мойс.

През 2014 г. Астори отива под наем в "Рома", а римският гранд впоследствие се готов да плати 4,5 млн. паунда, колкото е клаузата за закупуване. Ден преди да приключи трансферният прозорец, Давиде обаче подписва нов договор с тима от Сардиния.

Снимка: Getty Images

По-късно "Каляри" приема офертата на "Фиорентина" за защитника и го пуска под наем на "Артемио Франки". "Виолетовите" взимат играча срещу 3,5 млн. паунда. 109 мача с фланелката на тима от Флоренция по-късно, Астори получава капитанската лента.

"Виола" загуби своя лидер, а футболът един голям боец. Той оставя съпруга и двегодишна дъщеря.

Почивай в мир, Давиде!