на живо

Кой е изненадващият съперник на Григор в София

Николоз Басилашвили е сензацията на турнира

Lap.bg

Николоз Басилашвили едва ли ще забрави скоро престоя си на "София Оупън". 87-ят в света грузинец изуми критиците, след като във втория кръг елиминира водача в схемата Доминик Тийм. Подвигът му обаче не спря дотук и късно снощи той обърна словака Мартин Клижан от 0:6 в първия сет, за да си осигури сблъсък с Григор Димитров за място на финалите в българската столица.

Но кой връщност е Николоз Басилашвили?

Снимка: Lap.bg
Николоз е роден на 23 февруари 1992 г. в Тбилиси. Баща му е танцьор в Националния грузински балет „Сухишвили“, а майка му е лекар.

Започва да се занимава с тенис на 5-годишна възраст и дебютира сред професионалистите през 2008 г. Най-високият му ранкинг е номер 86 в света в края на октомври 2015 г. С достигането си до полуфиналите в София той ще се изкачи с около 20 места и ще подобри върховото си постижение.

2016-а година е най-успешната за 24-годишния тенисист. Той стига до финал в Кицбюел, с което се превръща в първия грузинец, който спори за титлата в турнир от АТП. На финала губи от Паоло Лоренци.

Също така миналата година той записва и първия си успех над тенисист от топ 10 - побеждава чехът Томаш Бердих в първия кръг във Виена.

Снимка: Lap.bg

Николоз и Григор нямат срещи помежду си. При успех грузинецът ще изравни най-доброто си класиране в надпревара от ранга на АТП - финал. 

Ако българинът победи, ще се класира за финал номер 11 в кариерата си. Припомняме, че до момента той има 5 титли, като последната е от Бризбейн през януари.