на живо

Кой е в основата на снощното нулево равенство в мадридското дерби?

Getty Images

Атлетико Мадрид успя да удържи нулевото равенство срещу градския съперник Реал в първия четвъртфинален мач от „Шампионска лига”, но двете нули на таблото не разказват цялата история.

Настоящия шампион в турнира имаше доста шансове за гол с общо единадесетте си удара към вратата, търсейки така ценното попадение като гост. Вратарят на Атлетико Ян Облак обаче имаше други виждания, които по-късно му донесоха и признанието „Играч на мача”. Още в четвъртата минута той показа класата си, спасявайки удар на Гарет Бейл от близко разстояние. Словенецът продължи с добрите си изяви до последния съдийски сигнал, отчитайки се с осем спасявания.

Кариерата на 22 годишния словенец обаче не винаги е била под светлината на прожекторите. „Дюшекчиите” привличат Облак през миналото лято, след като той впечатлява с изявите си в състава на Бенфика. Трансферната сума е 16 милиона евро, а това го прави най-скъпия вратар в Испания.

По време на предсезонната подготовка Облак получава неприятна контузия в гърба, а това означава, че идва ред на другото ново лятно попълнение- Мигел Анхел Моя. Диего Симеоне започва да разчита на него за двубоите от испанската „Ла Лига”, а шансът на Облак идва едва в първия мач от „Шампионска лига”- загубата с 3-2 от Олимпиакос в Атина.

Следва дълъг престой на резервната скамейка и изяви само в турнира за „Купата на краля”. Облак получава нова възможност в осминафиналния мач реванш на Атлетико с Байер Леверкузен. Тогава титулярът Моя получава травма и е заменен в средата на първото полувреме. Мачът е решен с дузпи, а Облак успява да спаси една, след като е запазил „суха мрежа” в редовните 90 минути. Следват три впечатляващи мача в испанското първенство, в които той не допуска гол.

След като получи своя шанс, изявите на Облак са на достатъчно високо ниво, че той спокойно може да запази мястото си сред стартовите 11, дори и след възстановяването на Моя. Още по-важно за тима на Атлетико е, че той запазва шансовете си за класиране на полуфинал в най-комерсиалния клубен турнир, след впечатляващото представяне на словенеца в снощния мач срещу „кралския клуб”.