на живо

Кой има полза от реформата на ФИФА? (ВИДЕО)

Във Франция смятат, че мотивите за промяната са икономически

Реформата на ФИФА за увеличаване на броя на отборите от 32-а на 48 за световното първенство по футбол през 2026 г. продължава да предизвиква коренно различни коментари. 

Миналото лято, Евро 2016 създаде неподозирани възможности за изява за отбори от малки и не чак толкова "футболни" страни. И ги зарази с положителни емоции.

Коментарите за Мондиал 2026 обаче са доста по-различни. Те варират от красивата идея да се създадат мечти за повече страни, до далеч по-прозаичните прогнози за първенство на сметките и уговорките между отборите.

Френската преса вижда основно икономическите причини за това решение: "Това ще помогне на ФИФА да завладее нови пазари - Китай, Индия, защо не Индонезия. Те са основните дестинации на тази реформа. 16 допълнителни места се отварят основно за Африка, която масово гласува за Джани Инфатино за ръководител на ФИФА. Но и за Азия, гледана с нескрита жажда от световната федерация. Това е политика, бизнес и подготовка за избори.  Джани Инфатино иска да бъде преизбран след 3 години и си търси съюзници. Хайде, нека не сме наивни!", смята спортният журналист от в-к "Паризиен" Ронан Фолгоас.

Това решение със сигурност донесе много радост на отбори основно от Азия и Африка. Но освен тази радост, то носи и допълнителни 605 млн. евро за ФИФА.