на живо

Кой иска "Челси"? Кандидатите за нов собственик са четирима

Сред тях е и Конър Макгрегър

Reuters

Футболният "Челси" се продава! Руският бизнесмен Роман Абрамович обяви, че ще се раздели с клуба и всички приходи ще отидат за пострадалите от руските военни удари срещу Украйна. 

Очаква се сделката да бъде на стойност около 3 млрд. долара, като само футболистите в тима струват около 1 млрд. долара, според авторитетното издание "Форбс". 

След новината за продажбата веднага се появиха кандидати, които да станат собственици на клуба. До момента английските медии спрягат четири имена. 

Ханс-Йорг Вис
Швейцарецът е милиардер, а според "Форбс" състоянието му се оценява на 8,5 млрд. долара. Той е роден в Цюрих преди 86 години и вече потвърди, че е получил оферта от Абрамович за клуба. Основните му приходи са от компания за медицинско оборудване и консумативи, с която се раздели през 2012 г. Вис е известен и с благотворителните си инициативи. Той дарява средства за опазване на околната среда и различни медицински проучвания. 

Сър Джим Ратклиф
Смята се, че той е най-богатият британец, въпреки че живее в Монако. Състоянието му се оценява на близо 30 млрд. долара. Състоянието си трупа от бизнес в химическата индустрия. В последните години компанията му се занимава с производство на енергия от възобновяеми източници и производство на електрически автомобили. Ратклиф беше един от най-върлите привърженици на Брекзит, а и има опит в спорта. Бизнесменът е фен на "Манчестър Юнайтед", но е собственик на френския Ница и швейцарския "Лозана", както и на част от тима от Формула 1 - "Мерцедес".

Тод Бьоли
Американецът от германски произход притежава компания на стойност близо 5 млрд. долара. Тя се занимава със застраховане и инвестира и в спорта. Бьоли е съсобственик на един от емблематичните американски бейзболни тимове - "Ел Ей Доджърс". 

Конър Макгрегър
ММА звездата е един от най-изненадващите кандидат-куповачи на "Челси". Ирландецът беше обявен от "Форбс" за най-добреплатения спортист на света за 2021 г. с приходи от 180 млн. долара. Конър разкри намеренията си да придобие "Челси" в социалните мрежи. 

Проблем за придобиването на "сините" от Лондон можеше да бъдат огромните вложени суми от страна на Абрамович в клуба. Той обаче заяви, че няма да предявява претенции към тези близо 2 млрд. долара, вложени в "Челси" през последните 20 години. Под неговата финансова опека тимът стана шампион на Англия 5 пъти и спечели Шампионската лига през 2012 и 2021 г.

В последните месеци руският олигарх, който се смята за близък до президента на Русия Владимир Путин, получи забрана да пребивава и да живее във Великобритания.