на живо

Контролни състезания на всеки 3 дни за гимнастичките (ВИДЕО)

Нашата цел са олимпийските игри, заяви Илиана Раева

bTV

Всяка сряда и събота от днес до началото на световното първенство по художествена гимнастика в Пезаро, Италия в края на август, българският национален отбор (ансамбъл и индивидуално) ще провежда контролни състезания. 

Съчетанията на момичетата ще бъдат наблюдавани от представители на федерацията и от българските международни съдийки. 

Целта и е ансамбъла и индивидуалните ни състезателки да бъдат поставени в режим максимално близък до състезателния и да бъдат отстранени всички неточности.

"Наблюдавам една много отговорна и концентрирана игра в момичетата, която в доста голяма степен им се получава. Последните дни направихме доста промени по съчетанията. Те не са проблем, а това е важно за оценките, които трябва да гонят на състезанията. Пред световно първенство сме, а вторият ни сезон е доста ограничен откъм състезания. Хубаво е момичетата да бъдат поставени в атмосфера с повече напрежение, за да могат да работят върху психическата си устойчивост. Те имат голям потенциал, трябва да се борят за медал и да играят трудни и сложни съчетания без грешка. Трябва им повече самочувствие и увереност и да работят страшно много", заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Снимка: Lap.bg

В Пезаро България ще бъде представена от националния ансамбъл жени и 2 индивидуални състезателки. Те ще бъдат избрани измежду петте, които се подготвят под ръководството на Бранимира Маркова.

"Момичетата тренират много. Очакванията, които имате всички вие и всички ние, внасят едно напрежение, което е съвсем нормално. То съпътства всеки голям спортист и по никакъв начин не може да бъде някаква пречка. Без едно такова нещо какво би бил спортът? Психически момичетата са добре. Обстановката е много спокойна, работи се спокойно. Искам да поясня, че нашата цел са олимпийските игри. Гоним силно класиране и на световното първенство, но нашата цел са олимпийските игри", категорична е Раева.