на живо

Контузията на Владимир Кличко-умишлен ход?

Треньорът на нац. отбор по бокс Михаил Таков говори пред bTV за номерата на украинеца

Getty Images/Guliver Photos

- Очаквате ли с нетърпение мача между Кубрат Пулев и Владимир Кличко ?

- Започваме подготовката, както се казва вадим касетката, завъртаме я и я пускаме отново. Тези етапи, които бяха в подготовката за този мач, който не се състоя на 6-ти септември сега ги прилагаме за другия мач, който го очакваме евентуално да бъде на 15-ти ноември.

- Мотивирали го Кубрат още повече това да излезе на ринга и да победи?

- Аз винаги съм казвал, че Кубрат е твърд и с характер. Проявил е качества и се надявам да издържи на това нервно напрежение, на тази нервна война и игра на нерви , която предстои. То ще си покаже в самия мач.

- Смятате ли, че Кличко се притеснява и наистина иска максимално да изнерви своя съперник?

- Не, смятам , че това е е неговата игра . Цели колкото се може да извади от Кубрат от равновесие, за да може да си прави нещата, които си е направил тактически за мача.

- Ще промените ли нещо в подготовката?

- Той трябва да има добри спаринг партньори. Те са много важен елемент от подготовката му. Те трябва да бъдат тези килограми, които е Кличко.  

- Все пак от щаба на Кличко наистина ли се извиниха за това, което се случи?

- Всеки един отделно си казва някакво мнение. Треньорът казва мнение, че Кубрат е добър боксьор, мениджърите му са недоволни, но общо има недоволство от това, че се говори за допинга, но това са правилата на играта. Всеки играе по тези правила. Има възможност Кличко да лавира с отлагане на мача и лавира. Надявам се да не прави повече такива неща и да се стигне до този мач. Така ще се види кой какво може.

- Вие как реагирахте първоначално, когато разбрахте, че е контузен?

Аз бях в Китай на младежката олимпиада. Това го очаквахме. Очаквахме го до такава степен, че мислехме, че може да стане, защото имаше вариант – сватбата, 2-3 пъти този американски боксьор , където влиза в залата му, отделно в ресторанта. Това бяха етапи от подготвяне на начина за отлагане на мача.

- Т. е смятате, че всичко е било умишлено?

Абсолютно!

- И се съмнявате, че е имало контузия?

Не съм гледал изследванията. Обикновено всичките тези изследвания трябва да ги види международната федерация. Как така става, че не ги поглеждат и няма решение на комисия или да има някакъв съвет, който да определи има ли контузия или няма. Той може до безкрайност да прави това.Това, което направи Кличко не е за първи път. Преди също го е правил и затова има съмнения.

- Както и за допинг проверките?

- Допинг проверката е друг вариант, защотото фирмата на Кубрат се води към австрийската федерация, а фирмата на Кличко-към немската федерация. Правилата на немската и австрийската са различни. Немската федерация си има правила, които проверяват боксьорите след мачовете, а австрийската федерация ги проверява постоянно. Кьолнската лаборатория е в Германия и немската фередация може да ги проверява денонощно. Трябва да се знае къде спят, къде се подготвят . Така като пристигнат и покажат данни, че трябва да ги проверят, те веднага трябва да са на линия и да дадат нужните проби.

- Как мотивирате Кубрат и как той се мотивира за предстоящия двубой?

- Кубрат има вече доста голям опит в различни състезания , медалист е от световни и европейски първенства, участник е на олимпийски игри, има 20 мача като професионалист. Това е радостно, че продължава нагоре и нагоре, не се задоволява с малкото. Това, което е направил до момента е уникално, защото в тежката категория ние не сме имали официален претендент за световната титла.

- Вярвате ли, че може да победи Кличко ?

Ако не вярвам няма да бъда до него.