на живо

"Кориере дело Спорт" за "Черния петък": Превърнаха невинно заглавие в отрова

Авторитетното издание отвърна на критиците, след като челната страница разбуни духовете в Италия

Италианският всекидневник  "Кориере дело Спорт" излезе с позиция след заформилия се скандал около заглавието "Черен петък".

Авторитетното издание смята, че тяхното "невинно заглавие" е превърнато в "отрова" от онези, които "носят отрова в себе си".

Тази сутрин челната страница на вестника осъмна със заглавие "Черен петък" и снимки на Ромелу Лукаку и Крис Смолинг, които ще бъдат двете главни действащи лица в мача между "Интер" и Рома" от Серия "А" в петък вечер.


"Дигитални платформи? Бих казал кофи за смет. Направени от благородни обиди. Евтино възмущение", започва коментарът на главния редактор на вестника Иван Зазарони.

"Една добра мисъл на ден държи доктора надалеч. Армиите от правилно мислещи хора са като стадо в мрежата тези дни. Те се опитват да изкарат красивите си души бели. Идентифицират расизма на работа. Две натискания на копчета на клавиатурата и петното го няма. Чувстваш се по-добър човек в един по-добър свят. Бял, черен, жълт."

"Отричането на различията е типичната макроскопична спънка на расизма в антирасизма. Менталните предградия на неделните моралисти, когато четвъртък също стане неделя. "Черен петък" за тези, които искат и могат да го разберат, бе само похвала за различието, гордостта от различието. Не го разбирате или защото не можете, или защото вие самите го правите".

"Невинно заглавие е трансформирано в отрова от онези, които носят отровата в себе си.", завършва позицията на изданието.

От началото на този сезон има няколко случая на расизъм в италианския футбол. Лукаку бе една от жертвите. При опит за изпълнение на дузпа в мач срещу "Каляри", към белгийския нападател бяха отправени маймунски звуци.

Марио Балотели пък заплаши да напусне терена в срещата срещу "Верона" след расистки скандирания от трибуните.