на живо

Козирката на стадиона на "Хайдук" Сплит се повреди. Вързаха я с тел (СНИМКА)

От клуба увериха, че скоро ще оправят съоръжението и опасност няма

Докато у нас част от клубовете продължават да си мечтаят за нови стадиони, в Хърватия се чудят как да запазят съществуващите. Отговорът е ясен - с гумирана тел!

Преди дни феновете в Хърватия бяха изненадани от снимка на конструкцията на стадиона на "Хайдук" Сплит - "Полюд". На нея се вижда, че колоната, която държи част от козирката, е повредена. А някой изобретателен майстор я е привързал с тел. 

От хърватския сайт "Далматински портал" се свързаха с ръководството на "Хайдук". След сигнала веднага е била назначена проверка, според която няма опасност от срутване на козирката. Също така от ръководството заявиха, че ще запретнат ръкави в опит да оправят проблема. 

Тъй като, заради пандемията от коронавирус, мачовете на тима се играят без публика, периодът е подходящ за ремонти.

Що се касае до стадион "Полюд", той е един от най-известните в Хърватия, а често националният тим играе мачовете си там. Открит е през 1979 г. и се намира в непосредствена близост до Адриатическо море. "Хайдук" и управата на град Сплит вече заявиха, че ще кандидатстват за европейска финансова помощ за цялостната реконструкция на съоръжението, чийто капацитет е 50 000 зрители. Те се надяват, че това ще се случи до 2027 г. 

Хърватските медии напомнят, че не само отчупването на колоната, която държи козирката, трябва да се оправи. Целият покрив е за смяна. По време на сръбско-хърватската война 1991 до 1995 г. в града често се водят боеве, а стадионът служи за база и прикритие. Целият покрив е надупчен от куршуми и трябва да бъде подменен.