на живо

Краят на една ера: Алонсо напуска Формула 1

Това бяха страхотни 17 години, обяви двукратният шампион

Една ера във Формула 1 е към своя край. Двукратният шампион Фернандо Алонсо обяви, че се оттегля от най-авторитетните автомобилни серии в края на настоящия сезон.

Испанецът вдигна титлите като пилот на "Рено" през 2005 и 2006 г. в битка с Михаел Шумахер. През кариерата си кара още за "Макларън" и "Ферари".

37-годишният Алонсо е неудовлетворен от актуалния си статус в "Макларън", чийто болид изостава чувствително спрямо водещите отбори.

"След 17 прекрасни години в този удивителен спорт е време за промяна. Наслаждавах се на всяка минута и не намирам думи да благодаря на хората, които бяха до мен. До края на шампионата остават още няколко старта и ще участвам в тях с огромна отдаденост и страст. Нека видим какво ми е приготвило бъдещето - зад ъгъла са нови вълнуващи предизвикателства", се посочва в емоционалното изявление на Алонсо.

Фернандо отправи специални благодарности към бившите си съотборници, инженери, колеги, партньори, журналисти и най-вече към феновете си от цял свят.

До момента испанецът има 303 старта във Формула 1, в които е записал 32 победи и 97 подиума. Само трима пилоти в историята са с повече състезания от него - Михаел Шумахер (308), Дженсън Бътън (309) и Рубенс Барикело (326). Ако вземе участие в седем от оставащите девет старта за 2018 г., той ще се изкачи на второто място във вечната класация.