на живо

Краят на футболната ера "Бербатов" (ВИДЕО)

"Искаха да го откраднат от "Левски" Кюстендил", спомня си Димитър Пенев

"Ами, да...това е, хора! За мен беше истинска чест и привилегия да ви забавлявам на терена. Ще се видим скоро!" 

По неговия начин - Така голмайстор номер 1 на България озаглави видеопосланието в социалните мрежи, с което обяви, че спира с футбола. Професионалната кариера на Бербатов започва в школата на "Пирин" Благоевград, за да стигне до висините във футбола. 

Кариерата му продължи 20 години и беше украсена с 273 гола, в 660 мача на най-високо ниво. 

Нападателят е най-добрият български футболист през новия век. Той беше избран за номер едно у нас, рекордните 7 пъти, като по този показател изпреварва дори Христо Стоичков. Със своите 48 гола Бербатов е реализатор №1 в историята на националния отбор. 

Снимка: Getty Images

Най-силните си изяви Бербатов записа в Англия, където два пъти стана шампион с екипа "Манчестър Юнайтед" и спечели приза за голмайстор на Висшата лига.

Голямото му разочарование е свързано с Шампионската лига. Макар че отборите му стигнаха три пъти до финала, той така и не успя да вдигне трофея.

Снимка: БГНЕС

Един от първите, които забелязват таланта на Бербатов, е легендарният треньор Димитър Пенев.

"На третия месец, когато тренираше на Панчарево при мен искаха да го преместят, да го откраднат по български в "Левски" Кюстендил, но остана при нас. Конкуренция голяма имаше – Витанов, Стоичков, но той тихомълком, със своите качества – успя да се пребори", спомня си Стратега от Мировяне.

Бербатов достигна футболните висини не без помощта и на своя мениджър Емил Данчев. 

"В тези 20 години той и аз успяхме заедно да коригираме доста неща. Той например много дълъг период от футболната си кариера беше малко така – асоциален, но във времето, пак с много разговори, успяхме да преодолеем и това и виждате сега е един млад, успешен човек. Той се превърна в личност", каза той пред bTV.

Футболният свят не остана безразличен към новината. В Англия нарекоха Бербатов "легенда на "Манчестър Юнайтед" и "истински магьосник на терена".