на живо

Крал Роджър прибра 20-а титла от Големия шлем във витрината си

Световният номер 2 триумфира за 6-и път в Мелбърн след победа над Марин Чилич

Reuters

Крал Роджър Федерер! Швейцарецът вече може с гордост да носи тази титла, след като вдигна над главата си 20-ти трофей от Големия шлем! Този път швейцарецът се наложи с 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1 за 3:03 часа над Марин Чилич на финала на Откритото първенство на Австралия.

Двубоят се игра при затворен покрив на "Род Лейвър Арина" заради горещото време в Мелбърн. Федерер пък за шести път в кариерата си усети емоцията да бъде аплодиран като шампион в първия за годината турнир от Големия шлем. Световният номер 2 се изравни по този показател с Рой Емерсън (Австралия) и Новак Джокович (Сърбия). Той има също осем трофея от "Уимбълдън", пет от Откритото първенство на САЩ и една от "Ролан Гарос".

На 36 години и 173 дни Федерер е вторият най-възрастен тенисист с титла от Големия Шлем след Кен Розуел (Австралия), който спечели трофея в Мелбърн на 37 години.

Снимка: Reuters

Швейцарецът започна страхотно мача и след два пробива поведе с 3:0, след което само за 24 минути приключи първия сет.

Марин Чилич изравни резултата, след като взе втория сет след тайбрек със 7:5 точки, в който поведе с 6:4.

В третата част двамата печелеха подаванията си до шести гейм, когато Федерер направи пробив за 4:2, след което спечели с 6:3.

Швейцарецът имаше отличен шанс да затвори мача в четвъртия сет, след като поведе с 3:1. Хърватинът обаче не се предаде и отново изравни резултата, след като взе пет поредни гейма и направи обрат 6:3.

В първия гейм на петия сет Чилич имаше два шанса да стигне до пробив, но допусна две непредизвикани грешки. Федерер взе аванс с 3:0, а след нов пробив направи 5:1 и при свой сервис приключи мача.

"Толкова съм щастлив, това е невероятно. Беше дълъг ден, радвам се, че всичко завърши страхотно. Спечелването на този трофей е като приказка за мен. Всичко започна от миналата година и продължава през тази. Благодаря на Марин Чилич, той се представи страхотно", каза швейцарецът след победата.

Снимка: Reuters

Чилич игра за трети път за трофея в турнирите от Големия шлем след титлата си на Откритото първенство на САЩ през 2014 година и финала на "Уимбълдън" през миналия сезон. 

Утре хърватинът ще измести Григор Димитров от третото място в световната ранглиста на АТП.