на живо

Кралев: Проблемите на Локомотив са част от нормален цикъл (ВИДЕО)

Министърът коментира състоянието на "железничарите", както и шансовете ни за медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро

bTV

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че изпадането на един от легендарните футболни клубове у нас - Локомотив (София), в окръжната софийска група е част от нормален цикъл за повечето отбори у нас. Той сподели уверено, че "червено-черните" ще се възродят и ще се завърнат там, където е тяхното място.

На въпрос на bTV по какъв начин държавата и в частност ММС може да предотврати подобни ситуации като случилото се с ЦСКА и Локо, Кралев заяви, че държавата може да помага на футболните клубове само с предоставяне на базите за ползване, но не и с финансови средства. Също така до края на септември за разглеждане и публична дискусия трябва да бъде внесен и закон за спорта и частните инвестиции в спортните клубове.

Кралев разкри, че националният стадион е напълно готов за домакинството на националния отбор по футбол на Норвегия от световните квалификации. Тревната настилка на съоръжението е изцяло подменена, а също така е поставено чисто ново светлинно табло. Символично откриване на обновения ст. "В. Левски" най-вероятно ще бъде направено на 2-ри октомври.

По темата за спортните бази в София и планираните ремонти на зала "Фестивална" и други съоръжения, министърът заяви, че в следващите дни ще се запознае с доклад за обществените поръчки за изпълнение на ремонтните дейности, а съвсем скоро трябва да бъде направен и подбора на фирмите - изпълнителки на поръчките.

Кралев определи като "великолепно" представянето на Габриела Петрова на Световното първенство по лека атлетика в Пекин. Тя зае четвърто място в дисциплината троен скок. Министърът изрази задоволство и от 14-ата позиция на Ивет Лалова в спринта на 100 метра, но бе критичен към случилото с Митко Ценов, който остана последен в серията си на 3000 метра стипълчейс. Според Красен Кралев слабото представяне на атлета ни се дължи на недостатъчния период за аклиматизация в Пекин, който е имал той.

Министърът поздрави специално и Станилия Стаменова за спечелената световна титла на планетарния шампионат по кану-каяк в Милано. Именно в нейно лице, това на Мирослав Кирчев, както и на другите ни елитни спортисти, Кралев вижда шансове за спечелване на медал от Олимпийските Игри през 2016 година. За пореден път той подчерта, че предстои промяна в схемата за финансиране на спортните федерации у нас, като през следващата година най-много средства ще получат федерациите, чиито представители имат реални шансове да стигнат до отличията в Рио, както и спортовете със социално значение.