на живо

Кралев: В баскетбола могат да се учат от БФС. Стюардите не могат да се справят (ВИДЕО)

"Имаше достатъчно турнири за младите, на които Григор не игра", заяви министърът на младежта и спорта

Кралев: В баскетбола могат да се учат от БФС. Стюардите не могат да се справят (ВИДЕО)

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че е наложително в близките 6 месеца да се приеме нов закон за спортното хулиганство. Той говори по темата в предаването "Тази сутрин" и дни след поредните безредици по трибуните по време на баскетболната среща между "Левски Лукойл" и "Балкан" Ботевград.

Кралев осъди строго действията на хулиганите и заяви, че Българският футболен съюз е добър пример за справянето с инцидентите по трибуните.

"Заразата от футболното хулиганство се пренесе върху други спортове и единственото решение е тотално нов закон за спортното хулиганство. Знам, че колегите в парламента работят много усилено по него. Дали сме и нашето становище. Вярвам, че в първото полугодие той ще влезе за гласуване в пленарна зала. Моето мнение е, че стюардите нямат сили и възможности да се справят с хулиганските прояви на стадиона и особено в залите. Федерацията по баскетбол трябва да вземе необходимите мерки. Могат да ползват опита на Българския футболен съюз. Там има ясни и строги правила при какви инциденти какви са наказанията. Най-важното на всички спортни състезания е майките да могат да докарат децата си да гледат спорт. Ако нямаме добра инфраструктура, няма да дойдат. Ако имаме хулигански прояви, няма да дойдат. Целият спорт си губи смисъла", заяви Кралев.

Той не пропусна да отправи критики към Григор Димитров, който няма да участва в единствения АТР турнир у нас за поредна година. Кралев заяви, че българският тенисист е имал възможност да участва и на други състезания за млади таланти, но отново не е откликнал на поканите.

"Не го приемам като критика. Имало е много Фючърс-и преди това, по времето, когато той е трябвало да играе в тях, той не е играл. Да не изместваме темата от това, че в България има един прекрасен АТР турнир. Тази година е най-силен и най-големите световни звезди, които са по-напред от Григор в ранкинга, са предпочели да участват в София. Да не му се радваме, а да коментираме, че имаме нужда от Фючърс-и, не е сериозно. Когато иска, Григор е добре дошъл на участва в този турнир. Не го правим само за един човек. Имаме една уайлд кард, която ще отиде при някой от отпадналите рано от Откритото първенство на Австралия. Имаме обещанието на Новак Джокович, че ще посети турнира като гост"

Снимка: Lap.bg

Министърът на спорта е оптимист за финансовите неуредици в "Левски", въпреки че неговата институция няма пряка връзка с тях. През 2019 г. пък той очаква още успехи от българските спортисти.

"2018 г. беше най-силната от много време насам. Очакваме добро представяне от борците, боксьорите, художествената гимнастика. За мен най-интересно е да видя дали новата вълна от спортисти - таекуондо и карате, ще затвърдят тези позиции, за да кажем, че има закономерно българска силна школа. Интересно е дали свободната борба ще успее да се възроди като класическата, до къде ще стигнат амбициите на сестри Стоеви. Има много интересни моменти, които предстоят през тази година", очаква той.