на живо

Кристиано Роналдо от Ивицата Газа (ВИДЕО)

Талантът на Мохамед Балах се простира само до израелските огради

Концентрация. Това е най-силното оръжие на Мохамед Балах. Бурните аплодисменти на стадиона в Ал-Ярмук не могат да разсеят футболната звезда от Ивицата Газа. Единственият звук, който отеква в съзнанието му, идва от ударите на собственото му сърце. А очите му са приковани върху топката подобно на хищна птица. 23-годишният обитател на бежанския лагер в Ал-Шхатея има една основна цел - да бележи голове.

В дербито между неговия клуб "Ал-Садаках" и "Кадамат Ал-Шхахтея" Балах поема топката и бележи с прецизен удар. Преди да коленичи и на благодари на своя бог, той поздравява феновете със запазената марка на Кристиано Роналдо.

"Дон, Дон, ти си нашият герой, ти си нашата звезда", ехтят трибуните, докато съотборниците му го понасят върху раменете си.

Футболната асоциация на Палестина отличи Мохамед за футболист №1 на Ивицата Газа, а тимът му стана зимен шампион след първата половина от сезона в местната висша лига.

"Ал Садаках" разчита именно на него в битката за титлата срещу още 11 отбора. "Балах е най-добрият, защото притежава специален характер - твърди капитанът Емад Хашим. - Има изключителен усет за пласиране и впечатляваща скорост. Ние зависим от Мохамед, защото взема вярното решение в точния момент."

Донът на терена

Феновете са ентусиазирани от първата до последната минута. С помощта на барабан едно от момчетата задава ритъма на импровизирана мелодия в пълна хармония с аплодисментите. В духа на истинско спортсменство Балах не забравя и за привържениците на съперника. Посочва ги и слага ръце върху главата си - сякаш иска да им каже, че искрено съжалява.

"Чрез този жест научаваме, че освен всичко останало Мохамед е изключително учтив на терена - пояснява местният спортен журналист Аахед Фервана. - Никой не се съмнява, че той скоро ще вдигне титлата. Без съмнение Балах е единственият играч на световно ниво в Газа".

Сходствата с Роналдо не се изчерпват само с бързината и маниера на празнуване на гол. Подобно на звездата на "Реал" Мадрид, Мохамед разполага с отлични физически данни и е способен на ключови тактически решения в хода на мача. Голямата му мечта е да представлява родината си на международно ниво.

Израелските прегради

Балах е сред стотиците хиляди палестинци, които не получават позволение за преминат през израелските прегради. Разказва, че наскоро е кандидатствал за разрешително да пътува към Западния бряг, но офицер от израелското разузнаване му отказва с мотива, че представлява заплаха за сигурността. Израелските власти твърдят, че решението е заради "тревожни сигнали и с оглед на сигурността."

"Това не е приемлива причина и те не успяха да ме убедят - разочарован е Мохамед. - Израелците знаят много добре, че аз съм просто един футболист. Те използват тези процедури, за да затегнат обсадата около жителите на Ивицата Газа. Никога не съм се замесвал в каквито и да е политически дейности. Искам просто да играя на високо ниво. Бих се гордял, ако помагах на бойците от съпротивата, но не го правя. Аз съм спортист, който иска да изгради добра кариера."

През 2004-2005 г. Балах е поканен да играе в националния отбор на Палестина, който е базиран на Западния бряг - само на 60 километра от Ивицата Газа. Получава поредната забрана да пътува. Сложните процедури предполагат, че могат да минат между две и четири седмици, преди израелците въобще да реагират.

"Мечтата ми избледнява. Не искам да приема тази ситуация и правя всичко възможно, за да се присъединя към отбора на Палестина".

Заседнали в домашната лига

От 2014 г., след края на войната в Газа, 12-те елитни палестински клуба не могат да участват в никакви международни състезания. Израелските власти не им позволяват да пътуват за мачовете на чужд терен. Ръководството на местната федерация води яростна битка и дори поде кампания за отстраняването на Израел от ФИФА. "Умишлено пречат на нашите спортисти да пътуват в чужбина. Те осъзнават, че можем да постигнем наистина много в тази област - гневи се Емад Хашим. - Ако Балах получи шанс, той ще си спечели слава в цял свят."

Като символ на надеждата Мохамед държи багажа си опакован и е готов да тръгне по всяко време. Надява се на едно епично пътуване, което в крайна сметка да го изведе до "Сантяго Бернабеу ", до екипа на "Реал" Мадрид и до идола му Кристиано Роналдо.