на живо

Кристиано Роналдо се събуди и измъкна Португалия в луд мач

Унгария - Португалия 3:3, двата тима продължават напред в турнира

В шеста група на Евро 2016 Португалия и Унгария не се победиха в голов трилър, завършил при резултат 3:3.

Маджарите на три пъти повеждаха, но съперникът им изравняваше. Над всички бе звездата на португалците Кристиано Роналдо, който вкара две попадения и подаде за едно. 

Днес освен "Играч на мача" Роналдо е и рекордьор. За него това бе 17-и двубой на еврофинали. С головете си в унгарската врата той се превърна и в единствения футболист с попадения на четири различни европейски първенства.

Срещата на „Стад де Люмиер“ в Лион започна с по-активни действия от страна на португалците. Те имаха териториален превес, но не съумяваха да стигнат до чисто голово положение. Натискът на „мореплавателите“ доведе до 5 корнера в първия четвърт час от срещата.

Снимка: Getty Images

Унгария постепенно изнесе играта в по-предни позиции. Маджарите изглеждаха опасни и на контраатака. 

В 19‘ минута тимът на Бернд Щорк стигна до ъглов удар, при който отбраната на Португалия не успя да изчисти топката и тя попадна в Золтан Гера

Ветеранът не срещна съпротива от защитник на иберийците и със страхотен шут от около 25 метра преодоля вратаря Руи Патрисио - 1:0.

Снимка: Getty Images

Това бе един от най-красивите голове в шампионата до момента.

Попадението шокира португалците и те започнаха да правят елементарни грешки. Все пак 3 минути преди почивката „мореплавателите“ изравниха. 

Кристиано Роналдо пусна великолепен пас към Луиш Нани и последният прати топката в близкия ъгъл – 1:1.

Снимка: Getty Images

Този резултат се запази до почивката, но едва ли някой предполагаше, че през втората част ще бъдат отбелязани цели 4 гола.

Още в 47‘ минута Унгария отново поведе. Балаш Джуджак стреля силно от пряк свободен удар, топката рикошира от бранител на Португалия и остави безпомощен вратаря Руи Патрисио, който бе тръгнал към другия ъгъл.

Снимка: Getty Images

Скоро след това обаче иберийците отговориха на предизвикателството. Жоао Марио получи топката по десния фланг и подаде към Кристиано Роналдо в наказателното поле. 

Звездата на португалците я отклони майсторски с пета в мрежата зад Кирай, неоставяйки шанс нито на 40-годишния вратар, нито на бранителя, който го пазеше.

Така Роналдо смълча критиците по най-добрия начин – с фамозен гол - 2:2.

Снимка: Getty Images

Радостта на Португалия не трая дълго. В 55‘ минута Унгария отново спечели пряк свободен удар на удобна позиция, а зад топката застана щатният изпълнител  - Балаш Джуджак. Той стреля силно с левия крак, но право в португалската стена.

Топката обаче отново попадна в Джуджак, който залъга двама противникови играчи и отправи нов удар. За ужас на португалците след рикошет в Нани Руи Патрисио отново бе матиран. Deja vu! 3:2 за маджарите!

Снимка: Getty Images

В 62' минута Кристиано Роналдо спаси тима си. Нападателят на "мореплавателите" се възползва от отлично центриране на влезлия като резерва Рикардо Куарешма и с глава наказа Кирай - 3:3.

До края на срещата нямаше чисти голови положения пред нито една от двете врати. Португалия и Унгария поделиха точките и се класираха за фазата на директните елиминации. 

Снимка: Getty Images

На първо място в шеста група завърши Унгария с актив от 5 точки, също толкова има и тимът на Исландия. Маджарите обаче са с по-добри показатели. Трети останаха португалците с 3 точки.

В осминафиналите Кристиано Роналдо и компания ще се сблъскат с Хърватия. Унгария пък ще се изправи срещу втория в пета група - един измежду Белгия, Швеция и Ейре, които ще изиграят своите мачове по-късно тази вечер.

Съставите

от ляво надясно / от горе надолу: Елек, Салай, Ланг, Кирай, Пинтер, Гузмич, Юхас, Корхут, Гера, Джуджак, Ловренчич (Photo: GettyImages)

от ляво надясно / от горе надолу: Нани, Гомеш, Пепе, Руи Патрисио, Кристиано Роналдо, Моутиньо, Виейриня, Елизеу, Жоао Марио, У. Карвальо, Р. Карвальо (Photo:GettyImages)