на живо

Кристиано спасителят!

Португалецът едва ли си е представял, че сезонът му с "Манчестър Юнайтед" ще протече по този начин

Когато на 27 август 2021 г. от "Манчестър Юнайтед" съобщиха, че Кристиано Роналдо отново ще облече фланелката на тима, повечето фенове бяха шокирани. Завръщането на португалеца напомняше по-скоро за приближаване до неизбежен, дори за него, бенефис. 

Само че съдбата определи друго. Роналдо не се отказва! Напротив! Той продължава да е най-добрият и да спасява - положението, точките, статута на хегемон на "червените дяволи" и дори позицията на мениджъра Оле Гунар Солскяер. 

Снимка: Reuters

Какво казва статистиката? От началото на сезона Роналдо има 9 гола в 11 мача. Повече от всеки от съотборниците си.

Във Висшата лига той вкара 4 пъти в 7 мача - 2 във вратата на "Нюкасъл" (победа за "Юнайтед" с 4:1), и по веднъж във вратите на "Уест Хем" (Победа с 2:1 за "Юнайтед") и "Тотнъм" (победа с 3:0 за "Юнайтед").

Снимка: Reuters

В Шампионската лига положението е по-впечатляващо. Роналдо има 5 гола в 4 мача! Все важни! Той бележи във всички срещи до сега. 

Започна при изненадващата загуба на своя тим от "Йънг Бойс" с 1:2. Тогава Роналдо откри резултата, но последва обрат, осъществен от швейцарския тим. 

Снимка: Reuters

В следващия кръг Роналдо влезе в ролята си на спасител! Докато "червените дяволи" се мъчеха с "Виляреал" при 1:1, португалецът се намеси в петата минута на продължението и донесе трите точки за своя тим.

Срещу "Аталанта" ситуацията беше сходна. Този път той не чака до самия край на мача, а осъществи магията си и попадението 81-ата минута за победата с 3:2.

Снимка: Reuters

Роналдо добави още 2 попадения към сметката си вчера (2 ноември). Той беше точен при равенството 2:2 в четвъртия кръг на Шампионската лига, отново срещу "Аталанта". 

Футболните фенове не пропуснаха да отбележат, че, освен тима си, Роналдо спасява и Оле Гунар Солскяер. Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" няколко пъти беше пред уволнение през сезона, но точките, донесени от португалеца, явно възпират ръководството. 

Снимка: Twitter

Трябва да признаем, че Роналдо обича да бележи в Шампионската лига. Той е най-резултатният футболист в турнира. 

Португалецът има 139 попадения в 180 мача. 20 от тях с фланелката на "Манчестър Юнайтед", 105 за "Реал" Мадрид и 14 за "Ювентус". След него в класацията се нарежда Лионел Меси със 123 гола в 152 мача.

Снимка: Reuters

През настоящия сезон в най-силния европейски клубен турнир Роналдо дели третото място в класацията за най-резултатен футболист с Мохамед Салах от "Ливърпул". Двамата имат по 5 попадения. Пред тях са Себастиан Але от "Аякс" (6 гола) и Роберт Левандовски от "Байерн" Мюнхен (8 гола).

С фланелката на "червените дяволи" Роналдо има 127 гола - 118 в периода 2003-2009 г. и 9 след завръщането му. Това му отрежда седмо място в класацията за голмайстори на всички времена на клуба. Той е доста далеч от лидера Уейн Руни, който може да се похвали с 253 попадения с фланелката на "Юнайтед".