на живо

Крошета, скандали и страхотен победен гол на "Гудисън" при ново разочарование за "Евертън" (ВИДЕО)

"Карамелите" загубиха домакинството си на "Олимпик" Лион

Getty Images/Guliver Photos

Отборът на "Евертън" остана без победа и със само една спечелена точка след първите три кръга в груповата фаза на Лига Европа. Английският тим, който търпи сериозни критики за представянето си от началото на сезона, допусна загуба с 1:2 при домакинството на "Олимпик" Лион.

Това е шесто поражение за "карамелите" в последните им 12 мача от всички турнири, печелейки само в два от тях. Тимът на Роналд Куман няма успех от 26 септември насам.

В едва третия двубой срещу френски съперник в своята история, "сините" инкасираха гол още в 6-ата минута на "Гудисън Парк". Точен бе Набил Фекир, който се разписа от дузпа, отсъдена за нарушение на Мейсън Холгейт срещу бразилския защитник Марсал. Фекир отбеляза осмото си попадение за сезона и първо в кариерата си в мач извън пределите на Франция от европейските клубни турнири.

"Евертън" подобри играта си в края на първото полувреме, но вратарят на гостите Антони Лопеш демонстрира класа с няколко отлични спасявания. Домакините успяха да изравнят чак в 69-ата минута, но най-запомнящата се ситуация в мача се случи малко по-рано.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всичко започна, когато капитанът на мърсисайдци Ашли Уилямс действа крайно неспортсменски, изблъсквайки Лопеш, докато той бе във въздуха и опитваше да улови топката. Вратарят се претърколи и удари в светлинните рекламни табла, а постъпката на централния защитник предизвика бурна реакция от играчите на френския тим. Най-активни в последвалото жестоко меле бяха Муктар Диакхаби, Бертран Траоре, Кевин Миралас и самият Уилямс, който дори опитваше да раздава правосъдие с удари, присъщи на боксьор в тежка категория.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ескалацията на напрежението продължи около 2 минути, след което главният съдия Бас Найхуйс от Холандия реши да покаже само два жълти картона - на Уилямс и Траоре като главни действащи лица в опита за саморазправа.

Случилото се накара "карамелите" да станат още по-агресивни. Те използваха импулса от битката в наказателното поле и пет минути по-късно изравниха. Голът вкара именно Уилямс, засичайки центриране на появилия се като резерва Гилфи Сигурдсон. Две минути по-късно, след ново подаване на исландеца, топката се отби в гредата.

И точно, когато изглеждаше, че "Евертън" е на път да спечели, "Лион" стигна до решително попадение, благодарение на индивидуалната класа на Максуел Корне и Траоре. Първият, секунди след като влезе в игра, направи отличен пробив по десния фланг и асистира на втория, който чрез брилянтно отиграване с пета вкара топката във вратата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Домакините стигнаха до възможност да изравнят в 85-ата минута, но Лопеш отново впечатли с перфектна намеса след изстрел с глава на Доминик Калвърт-Люин.

Така "Евертън" загуби от френски тим за първи път, а "хлапетата" постигнаха едва четвърта победа в 17 двубоя срещу съперници от Англия. За тима, воден от Бруно Женезио, успехът е втори пореден във всички турнири. Чрез него "Лион" се откъсна на второто място в групата с актив от 5 точки. Третият "Аполон" Лимасол има 2 в актива си, а "карамелите" са последни и имат все по-малки шансове да продължат към елиминационната фаза. Лидер в класирането е "Аталанта" със 7 точки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В следващия кръг, на 2 ноември, "Олимпик" Лион и "Евертън" ще се срещнат на френска земя.