на живо

Кубинецът, който променя българския бокс (ВИДЕО)

Хоел Арате за живота у нас, новите методи и надеждите за успехи

Хоел Арате - първият кубинец, който води националния отбор по бокс. Женен за българка, наставник на тима ни от 8 месеца. От скоро притежател на български паспорт.

"България ме прие като свой син и аз ще дам всичко от себе си, за да й се отблагодаря. Единствената разлика между България и Куба е във времето. Там е по-топло. Българите са мили, харизматични и добри към мен", споделя Арате.

Арате се гордее, че под негово ръководство българските боксьори са вдигнали техническото и тактическото си ниво. Кубинецът твърди, че страните вече гледат с доста голям респект към състезателите ни. Какви са обаче плановете до Токио 2020 г.

"Разработили сме методология за обучение за всички възрасти. Ще вкараме нов вид тренировки, които ще дадат резултати. Ако Даниел Асенов го пожелае може да стане олимпийски шампион. С него трябва да разрешим проблемите с килограмите, както и играта му в защита"

Във вторник започва европейското за жени в зала Универсиада, а Хоел Арате предрече 4 медала, 2 от които златни. Кубинецът се е заел с подготовката на Деница Елисeева и Станимира Петрова. Петрова беше надеждата за медал от Рио, но успя ли тя да забрави разочарованието от отпадането още на старта на Олимпийските игри.

"Тя анализира това, което се случи. Беше неочакван резултат за нея, но вече трябва да го забрави. Не може да гледа назад, трябва да се изправи и да продължи с победите. Тя е мотивирана да стане европейска шампионка"

Погледите на българските почитатели на бокса са насочени и към 3 декември и срещата на Кубрат Пулев срещу Самуел Питър:

"Когато един боксьор е домакин на мач и играе пред родна публика има плюсове и минуси. Предимството е, че публиката ще му бъде гръб и ще го мотивира да се бори докрай. Недостатъкът е, че психологически боксьор може да се подведе по публиката и да обърка тактиката си", казва Арате.