на живо

Кубинските волейболисти под въпрос за Рио заради обвинение в изнасилване

Шестима играчи се разследват от финландските власти

FIVB

Мъжкият волейболен тим на Куба може да бъде спрян от участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Причината е, че шестима от играчите на тима се разследват от финландската полиция по обвинения за изнасилване.

По време на гостуването на Куба на Финландия за мач от турнира Световна лига, осем от волейболистите бяха арестувани в град Тампере. По-късно двама от тях бяха освободени.

Причината за намесата на полицията е жалба от жена, която твърди, че преди мача между домакините и кубинците, е била изнасилена в бара на хотела, в който са били настанени волейболистите.

Задържаните не взеха участие в мача, който Куба загуби с 1:3. Техните имена станаха ясни, след като и волейболната федерация на островната държава потвърди за ареста. Това са Османи Уриарте, Абрахам Алфонсо, Рикардо Калво, Роналдо Сепеда, Луис Соса и Дариел Албо.

Снимка: FIVB

От щаба на кубинския отбор обаче твърдят, че играчите са си легнали рано, както правят спортистите преди мач. Волейболната федерация на Куба пък настоява, че състезателите са дисциплинирани и „са далеч от стереотипа, който се налага за кубинските атлети по света”.

Случаят не остана без коментар и от Световната волейболна федерация. От там изразиха своето притеснение и заявиха, че „по никакъв начин няма да толерират обидни действия към когото и да е от страна на волейболен играч”.

Световната централа казва в своята позиция, че счита кубинските играчи за невинни до доказване на противното, но ще предприеме мерки срещу тима, ако властите във Финландия започнат процес.

Крайната дата за внасяне на иск в съда е края на август.