на живо

Куп пропуски и блестящ вратар изхвърлиха "Рома" от Лига Европа (ВИДЕО)

"Вълците" бяха елиминирани от "Олимпик" Лион

Getty Images/Guliver Photos

"Олимпик" Лион се класира за четвъртфиналите на Лига Европа, въпреки че допусна загуба с 1:2 в реванша срещу "Рома" на стадио "Олимпико". Скъпоценното попадение за "хлапетата" бе дело на централния защитник Муктар Диакхаби. Гостите спечелиха сблъсъка с общ резултат 5:4, след като в първия мач надиграха италианския си съперник с 4:2. Френският отбор достигна фазата на най-добрите осем в турнирa за втори път след сезон 2013/14, докато "Рома" не успя да преодолее 1/8-финалите за втори път в последните три издания.

Тифозите на "джалоросите" създадоха великолепна атмосфера още преди началото на срещата, а то бе изключително динамично. Футболистите на Лучано Спалети се хвърлиха в атака и стигнаха до две добри ситуации. След удар на Антонио Рюдигер топката се отби в напречната греда, а добавката на Мохамед Салах бе отразена от вратаря Антони Лопеш. Стражът бе на висота и малко по-късно, когато Салах излезе очи в очи с него, но не успя да го преодолее.

Домакините натискаха, но първи получиха попадение във вратата си. Матийо Валбуена центрира отлично от статично положение, а освободилия се Диакхаби изпрати топката във вратата с мощен удар с глава. В първата среща бранителят също откри резултата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Рома" реагира светкавично и изравни едва 105 секунди по-късно. Кевин Строотман едва стигна до топката след подаване на Даниеле Де Роси, но докосването му бе достатъчно добро, за да я изпрати във вратата. Така общият резултат стана 5:3 в полза на "Лион".

До почивката Лопеш отново се прояви с геройски намеси на вратата, а най-впечатляващо бе негово двойно спасяване срещу Строотман, чийто два удара в рамките на няколко секунди бяха парирани блестящо.

"Джалоросите" продължиха да налагат високо темпо и в началото на втората част, а в 60-ата минута стигнаха и до второ попадение. Полузащитникът на гостите Люка Тусар си отбеляза нелеп автогол, след като съотборникът му Кристоф Жале опита да изчисти, но вместо това топката се озова във вратата на Лопеш за 2:1.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Римляните" се нуждаеха от само още един гол, за да имат предимство в общия резултат, но той така и не падна до края на срещата. Спалети пусна в игра Стефан Ел Шарауи, Диего Пероти и дори легендата Франческо Тоти. "Принцът на Рим" се включи отлично с няколко чудесни подавания, но и той не успя да помогне за знаменит успех.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Олимпик" Лион взе реванш за загубата от "Рома" на 1/8-финалите в Шампионската лига през сезон 2006/07 и продължава напред за 4-ти път в последните 5 случая, в които печели първия мач у дома от елиминационен сблъсък в европейските турнири. От своя страна "вълците" за шести пореден път от 2009 година насам са елиминирани, след като губят в първия двубой като гост и впоследствие не постигат обрат на реванша у дома.