на живо

"Лъвовете" отново у дома след подвига (ВИДЕО)

Националният отбор по баскетбол се класира за европейско първенство за първи път от десетилетие

Lap.bg

Изпълнили голямата си цел и с усмивка на лице. Така националният отбор по баскетбол се прибра на родна земя от Латвия след повдига, който сътвори, класирайки се за европейското първенство през 2022 г. Селекцията на Росен Барчовски победи с една точка Латвия (66:65) и след десетгодишно прекъсване отново стигна до европейската сцена.

„Чувстваме се щастливи, все пак за това отидохме. През цялото време, през което бяхме там вярвахме, че можем да го направим и го показахме на терена. Наистина, не беше много приятен мач за гледане, защото беше много корав сблъсък, предимно се играеше в дефанзивен план, но свършихме това, за което отидохме. Победата си е победа. Много съм щастлив и всички момчета горят от щастие.“, заяви капитанът Чавдар Костов.

В ранния следобед "лъвовете" кацнаха на Летище "София" с полет от Амстердам, където бяха посрещнати от шумна агитка.

„Може би за два дни малко сме се поуспокоили, еуфорията малко понамаля, но не напълно. Тепърва ще осъзнаваме какво е станало. Сега е повече емоция, повече радост, повече щастие. Атмосферата е много добра. Опитахме във вчерашния мач да се върнем със същата мотивация като в първия, но не се получава. Няма как. Борихме се, много искахме и вчера да победим, ама трудна работа. Много голямо изхабяване физическо и най-вече психическо. Доволен съм. Прибираме се здрави, с отрицателни тестове и без контузии. В днешно време това е много важно.“, сподели щастливият Росен Барчовски.

Снимка: fiba.basketball

Костов си спомни за последното европейско, на което страната ни участва преди 10 години.

„На предишното европейско бях на 23 години, преди това на 20. Нямам много спомени. Спомням си, че играх доста добре, пак под ръководството на Росен Барчовски, и там взехме две победи. Мисля, че българският отбор нямаше успех от 20 години тогава. Така че чакаме следващото европейско и се готвим да изненадаме.“

Снимка: fiba.basketball

България стигна до еврофиналите без звездата си - Александър Везенков.

„Колективен спорт не става с присаждане на каквито и да било звезди с една тренировка. Всичко се обърка – играта на отбора, играчите, треньора и го видяхте това нещо. Много исках Везенков, но да съм честен, не в последния момент. Има много такива примери. Звездите на Латвия просто не бяха себе си и не помогнаха. Това нещо с включване на които и да било играчи в последния момент не работи.“, добави селекционерът.

Снимка: fiba.basketball

Росен Барчовски е треньорът, който класира България на последните три европейски.

„При положение, че знаят, че под ръководството на Росен Барчовски играем само европейски, за какво правят някакви импровизации досега? Да си го бяха сложили него и да си чакаме да дойде моментът! Той в момента е доста улегнал, поне от предишното европейско, на което бях при него. Доста по-спокоен е и има някакъв контрол над играчите. Както виждате, отборът играе освободено при него, няма напрежение. Всички момчета имат голям респект към него и нещата се получават.”, заяви Чавдар Костов.

Снимка: fiba.basketball

Изненадващо, с групата в България пристигна и Дий Бост, като отсъстваха другите играещи в чужбина Александър Янев и Константин Костадинов.

„Единствената причина, заради която се върнах в отбора, беше да спечелим. С треньора нещата вървят много добре. Липсваха ни някои важни играчи, но целият отбор игра като един и спечелихме. Ако всички сме здрави и, ако Везенков е с нас, целта ни е да печелим мачове, а не просто да отидем и да участваме. Обещавам, че ще се завърна за Евробаскет, но не и за световното. Ставам по-възрастен и малко по-мързелив, но ще се завърна за европейското“, заяви американецът.