на живо

Лечков: Да не се наложи пак ние да вадим горещите картофи... (ВИДЕО)

Ще трябва да ни изтърпите още 3-4 месеца, припомни вицепрезидентът на БФС

Ладислав Цветков

"Нека се даде равен шанс на всички кандидати да управляват българския футбол. Това, което ние постигнахме, не е никак малко. Очакваме платформи, идеи... Ние няма да си разкриваме картите и няма да кажа дали ще се кандидатирам за президент. Нека видим дали изобщо някой ще се кандидатира - да не се наложи пак ние да вадим горещите картофи от огъня", заяви Йордан Лечков след заседанието на Изпълнителния комитет на БФС в Бояна.

Вицепрезидентът в оставка обясни, че предстои процедура по всички правила на УЕФА. "Има си срокове, не би следвало да избързваме. Ще бъдете уведомени кога ще се свика следващият Изпълком, на който ще се вземе решение евентуално за насрочване на Конгрес".

Лечков коментира и оставката на националния селекционер Красимир Балъков. "Не е лесно, виждате колко бързо се развиват събитията. Не може да се намери толкова бързо нов треньор. Изпитвам разочарование от раздялата с поредното голямо име. Доста емоционално беше вътре, неприятно е да се разделям с приятели и да харчим треньорски имена. Много е кратко времето и няма да е никак лесно. Желаещи винаги има, но трябва да изберем правилния човек. Бяхме търпеливи, дадохме достатъчно възможности, но за съжаление резултатите липсват - не само като голове, но като начин на игра, мотивация, желание".

"Пред нас Балъков заяви дословно - ако се смята, че той е причината за слабите резултати, си подава оставката. Не иска да бъде пречка за развитието на българския футбол. Имаше дебати - ние сме колективен орган и така взимаме решенията. Днес е ден за оставки".

"Извоювал съм си името в чужбина и не ми е приятно да получавам негативи, без да нося някаква вина. Визирам и президента. За голяма съжаление ние не произвеждаме футболисти в клубовете. Изпитвам съжаление за това, че съм постигнал толкова много за българския футбол. За това ли носим вина - че сме постигнали големи успехи, а сега нямаме успехи? Футболът е отражение на всичко, което се случва в държавата. Кажете ми с какво точно нося вина. Ние сме направили - според нас - някаква градивна визия. Винаги може да се оптимизира, но това е по-сериозна тема. Развитието на футбола не е само наше задължение - на президенти, треньори, играчи, на медиите, на държавата. Нямаме един стадион. Ако имахме, това от мача с Англия нямаше да се случи. Няма да бягам от отговорност, не съм такъв човек. Поне още 3-4 месеца ще трябва да се изтраем, докато дойдат новите хора - да ни убедят нас и вас, че биха надградили върху това, което ние сме изградили", завърши Лечков.

Тагове: