на живо

Лекарят на Марадона: Смесваше алкохола и лекарствата, не слушаше никого

"Бяхме принудени да търсим баланса", заяви д-р Леополдо Луке

Лекарят на Марадона - д-р Леополдо Луке, срещу когото тече разследване по подозрение в непредумишлено убийство на футболната легенда, отрече да има вина за случилото се.

Пред аржентинските медии Луке заяви, че Дон Диего не слушал никого и смесвал лекарствата с алкохола. В последните си дни Марадона бил депресиран и не искал да говори дори с най-близките си.

"Диего бе тъжен и депресиран дълго време. Липсваха му неговите родители. Опитах да бъда добър приятел и винаги бях до него. Той бе краен и твърдоглав, не слушаше никого. Трябваше да постъпи в рехабилитационен център, за да се лекува от алкохолната зависимост. Но не искаше. Бяхме принудени да търсим баланса между хапчетата, които трябваше да пие, и алкохола. Правеше каквото си поиска, никой нищо не можеше да му каже.", разкри Луке.

"Няма лекарска грешка. Направихме всичко, което можеше да бъде направено. Обичах Диего и положих неимоверни усилия за него. Нямам вина за случилото се, гордея се със себе си."

"По-миналия четвъртък ме наруга и изгони от къщата си. Такова отношение получаваха хората около него откакто имаше проблеми със здравето. Не искаше да говори с дъщерите си. Когато ме изгони, отказах да си тръгна, докато не стане от леглото. Смъртта му не е резултат от лекарска грешка. Инфаркт може да получи всеки пациент в неговото състояние, нормално е."

"Знам, че сега журналистите ще търсите виновник, но аз нямам вина. Единственото, което скрих, е, че го обожавах. Винаги съм го подкрепял, надявам се хората да го разберат скоро.", допълни лекарят.

Полицията в Буенос Айрес претърси дома и частната клиника на Луке в опит да установи дали е допусната небрежност при лечението на Марадона, след като той напусна болницата. 60-годишният футболист почина от инфаркт в дома си, където се възстановяваше след мозъчна операция.

Разследването започна заради съмненията на дъщерите на Дон Диего - Далма, Джанина и Джана, че баща им не е получавал възможно най-доброто лечение. Адвокат Матиас Морла призова за проверка защо първата линейка, пристигнала в Тигре, е била на място половин час след сигнала.

Властите очакват резултатите и от токсикологичните изследвания на Марадона. Междувременно тримата прокурори, работещи по случая, са поискали медицинските досиета, както и записите на охранителните камери от дома на великия футболист.

Смъртта на Марадона разтърси всички, обичащи футбола. Дон Диего е със статут на божество в Аржентина. Той е човекът, извел националния тим на страната до световната титла през 1986 г., не и без помощта на Божията ръка.

В своята витрина има още две шампионски титли (1987 и 1990 г.) и Купа на УЕФА с италианския "Наполи" (1989 г.), както и Купа на Краля с "Барселона" (1983 г.).