на живо

Да пренесеш съперник до финалната линия

Един лекоатлет от Гвинея-Бисау показа най-красивото лице на спорта

Twitter

Брайма Сункар Дабо вече е герой. Лекоатлетът от Гвинея-Бисау показа най-красивото лице на спорта - феърплея.

В бягането на 5000 м на започналото днес световно първенство по лека атлетика в Доха, Дабо пожертва собственото си време, за да помогне на съперника си Джонатан Бъзби да финишира.

Водещите бегачи отдавна бяха пресекли финалната линия, а видимо изтощеният Бъзби имаше нищожни шансове да завърши. Тогава Дабо стопли сърцата на феновете по трибуните и на всички зрители пред екраните. Той реши да помогне на Бъзби да стигне до края.

Двамата изминаха последната част от дистанцията заедно, като Дабо буквално влачеше Бъзби на рамото си. В крайна сметка те успяха да финишират под бурните овации и радостните възгласи на всички по трибуните за малко над 18 минути.

Дабо постигна личен рекорд от 18:10.87 минути, въпреки че изгуби много време, помагайки на изтощения си съперник. Бъзби бе дисквалифициран, тъй като според правилата никой няма право да му помага да завърши състезанието.

Дабо от Гвинея-Бисау и Бъзби от Аруба са единствените представителите на своите държави на шампионата на планетатата. Те са в Катар, тъй като всяка федерация има право да изпрати поне един свой атлет на първенството, без значение от квалификационните стандарти.

В климатизирания стадион "Халифа" условията за бягане на дълга дистанция бяха далеч от идеални и нито един състезател на 5000 м не успя да завърши за времето, заложено от ИААФ като квалификационна норма за финала.