на живо

Лекоатлетите скочиха на ИААФ заради КАТАРстрофата

Много маратонци се отказаха от участие на световното първенство заради жегата и влагата

Лекоатлетите скочиха на ИААФ заради КАТАРстрофата

Шефовете на Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) са под обстрел сред първите няколко дни на световното първенство в Доха, съобщава "Мирър". Състезателите определят шампионата като "ад", a десетки атлети отказаха участие или пък не завършиха маратонските дисциплини. За капак на всичко, общо за десетте състезателни дни са продадени малко над 50 000 билета, а самият капацитет на стадион "Халифа" е 40 000 седящи места.

Атлетите са бесни на ИААФ след шокиращите сцени по време на женския маратон и 50-те километра спортно ходене при мъжете.

Снимка: Getty Images

В женската надпревара, която стартира в полунощ при жега от 32 градуса, 28 от 68 стартиращи се отказаха заради условията, които са описани като "брутални". Преди състезанието, ръководителите на ИААФ разпространиха съобщение, че маратонът ще се състои и е "направено всичко възможно за минимализиране на рисковете, свързани с горещината", както и "че състезанието ще се проведе при приемливо ниво на риск за здравето".

Беларуската бегачка Волха Мазуронак, която финишира пета в маратона, заяви: "Влажността е убийствена. Не може да се диша. Мислех, че няма да финиширам".

"Неуважително е към лекоатлетите. Група високопоставени официални лица се събира и решава, че шампионатът трябва да се проведе тук, но те си стоят на хладно и вероятно в момента дори спят", добавя тя.

Канадката Линдзи Териер, която завърши девета, добави: "Виждаш някого долу на пистата... страшно е. Това може да си ти в следващите километри, в следващите 500 метра. Изключително съм благодарна, че финиширах изправена".

Нейните коментари дойдоха, след като Линет Чебет от Уганда не успя да завърши и бе отведена с линейка, а Сара Досена бе сред участниците, които имаха нужда от инвалидна количка.

Снимка: Reuters

Треньорът на маратонците на Етиопия Хаджи Адило Роба видя как и трите му надежди за медали се отказаха: "Ние никога не бихме участвали в маратон при тези условия в нашата родина", заяви той.

На следващата вечер, 18 от 46-те състезатели по спортно ходене при мъжете се отказаха от участие във финала. Сред тях бе и действащият световен рекордьор Йоан Дини от Франция.

Снимка: Getty Images

Най-ниската температура по време на 4-часовото спортно ходене бе 29.5 градуса.

"Бях изморен и изтощен. Знаех, че условията ще са екстремни, но на мен ми дойде в повече. Тялото ми не можете да го направи. Не исках да стигна толкова далеч. Мисля, че направих голяма грешка, не трябваше да идвам тук. Не знам защо дойдох.", каза Дини.

Португалецът Жоао Виейра, който триумфира в надпреварата, обяви, че е "преборил ада".