на живо

Летящ Хамилтън в първия ден на Шанхай

Британецът бе най-бърз и в двете свободни тренировки

Getty Images/Guliver Photos

Люис Хамилтън с Мерцедес демонстрира страхотно темпо в първия ден от състезателния уикенд за голямата награда на Китай, трети кръг от Формула 1. Британецът спечели и двете свободни тренировки, като във всяка от тях изпревари с половин секунда най-близкия си преследвач. В сутрешната сесия това бе неговият съотборник Нико Розберг, а в следобедната - Кими Райконен с Ферари.

Другият пилот на скудерията Себастиан Фетел, който изненадващо спечели второто състезание за сезона на пистата Сепанг в Малайзия, даде четвърто време във втората тренировка, а трети бе Даниел Рикардо с Ред Бул. Фелипе Маса с Уилямс пък като по чудо се отърва без сериозни последствия, въпреки своето завъртане при скорост от над 200 км/ч.

Любопитна бе и разликата в темпото на Мерцедес и Ферари при симулацията им на състезателни условия. Хамилтън и Фетел бяха избрани от своите тимове за използване на по-бързия от двата типа гуми. Британецът бе по-бърз от четирикратния световен шампион с повече от половин секунда на обиколка, но времената на Розберг и Райконен бяха идентични, използвайки гумите с по-твърда смес.