на живо

Левандовски - закуска с пържоли, никакви десерти и... разоряване на Клоп (ВИДЕО)

Головата машина на "Байерн" в едно специално интервю

С iPad в ръка и широка усмивка Роберт Левандовски е заел своето място и очаква интервюто да започне. Първият въпрос е дали иска да изгледа едно двуминутно видео. Не е нещо, което деветката на "Байерн" очаква, но се съгласява бързо. Клипът е от април 2013 г. - когато Лева носеше екипа на "Борусия" Дортмунд и вкара четири гола на "Реал" Мадрид в полуфиналите на Шампионската лига.

"Ах!", казва той с поглед, вперен в екрана. "Много се гордея с този мач! Когато направиш нещо такова срещу "Реал", няма как иначе. Помня, че се почувствах страхотно и усещах, че съм много силен. Третият гол ми е любим. Просто исках да правя това, което мога най-добре - да бележа".

В ерата на Лионел Меси и Кристиано Роналдо, постоянството на Левандовски, който е реализирал 408 гола в кариерата си до момента, остава в сянка. А следващата мишена, в която се е прицелил полският таран, е "Челси" - съперникът на "Байерн" в осминафиналите на Шампионската лига.

Може и да е суперзвезда, но Левандовски е земен и превръща времето, прекарано с него, в лекция. Когато футболистите стигнат това ниво на популярност, често стават високомерни и се обграждат с антуражи. Но Левандовски, който отдава атлетичната си фигура на закуските с пържоли и избягването на сладките изделия, остава здраво стъпил на земята.

Идва сам за интервюто и въпреки че говори добър английски, се извинява предварително, ако не бъде разбран. Показва чувство за хумор, добавяйки, че може да усъвършенства езика, когато отиде във Висшата лига.

Разбира се, такъв трансфер изглежда малко вероятен. Левандовски е на 32 години. Вече посивяващата му на места коса, в комбинация с факта, че със съпругата му Анна и дъщеричката им Клара, са се устроили в Бавария, ни кара да мислим, че едва ли някога ще го видим в английското първенство.

Опити за трансфер не са липсвали. През април 2010 г. Сам Алардайс бил близо до привличането на Лева в "Блекбърн Роувърс". Тогава полякът носеше екипа на "Лех" Познан в родината си.

"Трудно е да се определи кога точно бях най-близо до преминаване във Висшата лига. Спомням си, че имахме разговор със Сър Алекс Фъргюсън. Дали разбирах какво ми казва? - Да! Не беше чак толкова зле. Чухме се във втората ми година в Дортмунд. По онова време се замислях много за трансфер в "Манчестър Юнайтед". Беше страхотно и се почувствах специален. "Борусия" обаче каза "Не".

Фъргюсън е впечатлен от 30-те гола на Левандовски, помогнали на "Борусия" за титлата в Бундеслигата. "Вината" за тях е изцяло на Юрген Клоп. Левандовски споделя, че ще купи нещо на бившия си треньор, ако изведе "Ливърпул" до първи триумф на Острова за последните три десетилетия.

Това е най-малкото, което Лева може да направи за Клоп. Роберт връща лентата назад към тренировките под ръководството на германеца и споделя, че те... излизали скъпо на специалиста.

"Бяхме се договорили да ми плаща по 50 евро за всяка тренировка, в която отбележа поне 10 гола. В началото вкарвах 3-4, после станаха 6-7, след това 8-9, докато за мен не стана нещо нормално да реализирам по 10 някъде около третия месец. Няколко седмици по-късно той се предаде и каза, че е време за край на облога. Помогна ми много да се фокусирам, беше полезно, а и доходоносно"

"Имах проблеми и с езика на тялото си. Клоп ми сподели, че често няма никаква идея дали съм щастлив или ядосан. Посъветва ме да не подтискам гнева, да бъда по-експресивен", разяснява Лева.

Връзката между поляка и Клоп е специална, колкото и уважението му към друго голямо име в треньорската професия - Пеп Гуардиола. Под ръководството на испанеца Левандовски вкара 25 гола за "Байерн", а оттогава цифрите са изумителни - 42, 43, 41, 40, вече 36 попадения до момента през настоящия сезон.

"Всеки има какво да научи от Пеп. Не само по отношение на тактиката, но и как да бъдеш по-добър на терена. Да имаш ясна представа какво се случва около теб в дадена ситуация - кога да тръгнеш, кога да спреш, кога да тичаш. Според мен перфектният треньор е смесица от тях двамата"

Самият Левандовски също е перфекционист. Съпругата му е диетоложка, но нейното влияние не е само върху хранителния режим на Лева. Свързва го с професори, които го обучават как да тренира психиката си, за да може да има леко предимство пред съперниците си в ключови моменти.

"Подготовката е много важна. Вече всички във футбола знаят доста за тактиката, как се движиш със или без топка. Затова и трябва да откриеш нещо друго, което да ти помогне. Да си по-концентриран, както в училище. Трябва да си подготвен психически. Мозъкът ти да получи сигнал, че предстои нещо важно. Всъщност няма значение какво точно правя, важното е да ставам по-добър", казва Левандовски.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Robert Lewandowski (@_rl9) on

Колкото повече време прекараш с него, толкова повече се чудиш как този ураган, отнесъл "Реал" Мадрид преди 7 години, все още не е вдигал най-ценния трофей в клубния футбол.

Но има време, а задачата пред "Челси" изглежда тежка.

"Аз съм от тези, които не спират да опитват. Никога не съм се страхувал. Искам да съм този, които може да направи нещо специално!", завършва звездата на "Байерн".

Тагове: