на живо

"Левски" до "Арсенал" в престижна класация

Школата на "сините" е №25 по ефективност в Европа

"Левски" се нареди до "Арсенал" по престижен показател - брой футболисти, произведени от собствената школа и играещи за първодивизионни клубове в Европа. Класацията бе публикувана от Международния център за спортни изследвания (CIES). А "сините" са единственият български клуб в топ 50.

В изследването за взети под внимание играчи, които са записали най-малко три сезона за дадения отбор между 15 и 21-годишна възраст. Именно това е и дефиницията на УЕФА за "роден клуб".

На първа позиция с цели 72-ма собствени кадри е "Аякс", който е считан за еталон за ефективност на академията. Девет от състезателите носят екипа на холандскиях гранд, останалите 63-ма са в съставите на други тимове.

Челната тройка допълват два балкански клуба, които традиционно произвеждат страхотни футболисти и попълват бюджетите си с доходоносни трансфери - сръбският "Партизан" с Валери Божинов (61 - едва 5 в сегашния тим и 61 продадени) и хърватският "Динамо" Загреб, воден от Ивайло Петев (общо 55, 13, 42). На четвърто място е "Спортинг" Лисабон (54, 8, 46), а петата позиция поделят вечните съперници в Испания "Барселона" и "Реал" Мадрид (53, 46, 7).

В топ 10 са още украинският "Динамо" Киев (52, 7, 46), чешкият "Спарта" Прага (48, 8, 40), беларуският "Динамо" Минск (47, 9, 38) и хърватският "Хайдук" Сплит (46, 10, 36).

"Левски" е на 25-о място заедно с "Арсенал" и "Локомотив" Москва. Общият брой собствени играчи е 35, като в момента на "Герена" са картотекирани 7 от тях, а 28 са в други отбори.