на живо

"Левски" и "Черно море" под финансов мониторинг заради лиценза

От БФС обявиха, че двата клуба имат право да участват в Първа лига

Lap.bg

Въпреки че получиха лиценз за участие в Първа лига, футболните "Левски" и "Черно море" ще бъдат подложени на финансов мониторинг всеки месец. Това заяви президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Решението е било взето на събрание на Изпълнителния комитет на централата днес (11 юни).

В началото на юни от БФС обявиха, че всички клубове, които ще участват в Първа лига, покриват критериите, като на "сините" и на клуба от Варна им беше издаден лиценз и за участие в европейските клубни турнири.

"Днес беше изнесена информацията и за лицензирането. Всички отбори са взели лиценз. За Първа лига "Левски" и "Черно море" са под условие. Ще бъдат на мониторинг всеки месец. Финансов", каза Михайлов.

Снимка: Lap.bg

"Сините" бяха под угрозата да не покрият критериите, тъй като са в тежка финансова криза от началото на 2020 г., когато финансовата си подкрепа за "Левски" оттегли основният спонсор - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков. Оттогава отборът се издържа предимно с дарения от фенове. В последните седмици се появи и желаещ да купи мажоритарния пакет акции на клуба от Наско Сираков - британският бизнесмен Джоузеф Диксън. Той заяви, че има намерение да инвестира около 250 млн. евро. 

Снимка: Lap.bg

"Левски" и "Черно море" бяха под подобен мониториг и през сезон 2020/2021. И сега те ще трябва да намалят харчовете си и да се придържат към обявените планове за погасяване на задълженията, стига това да не нарушава финансовия феърплей, определен от УЕФА.

Михайлов уточни, че един от новаците в Първа лига - "Локомотив" София, е заявил за стадиони на домакинските си мачове националния стадион "Васил Левски" и съоръжението в село Бистрица, което се използва и от местния "Витоша". Причината е липсата на осветление на стадиона на "железничарите" в кв. "Военна рампа". 

Снимка: Lap.bg