на живо

"Левски" и ЦСКА в битка за чест на терена и оригиналност на трибуните

Вторият и третият в класирането на елита се впускат в познат сблъсък

Lap.bg

На пръстите на едната ръка могат да се преброят футболните срещи, които вълнуват цяла България. Сред тях несъмнено е дербито между "Левски" и ЦСКА. Днес (4 март) на националния стадион "Васил Левски" двата тима ще се изправят един срещу друг в сблъсък от 23-ия кръг на Първа професионална лига.

Мачът през есента завърши 1:1, като от "Левски" имаха претенции за съдийството и конкретно за ситуацията, след която падна изравнителното попадение. Начало на срещата днес ще даде награденият за най-добър български рефер за 2016 г. - Никола Попов, а негови помощници ще бъдат Веселин Добриянов и Георги Тодоров.

Само три точки делят двата тима в класирането. "Левски" са на второ място с 45 точки, а ЦСКА са трети с 42. И двата отбора не могат да си позволят да мислят за върха на таблицата, който е окупиран от "Лудогорец" с 57 точки.

"Сините" влизат в срещата със сериозно скъсена резервна скамейка и нов треньор. Заявки за смяна на собствеността, неразбирателства между фенове и бизнесмена Спас Русев и само две спечелени точки от началото на 2017 г. белязаха изявите на отбора в последните месеци. "Левски" в момента изживява един от най-трудните си периоди. 

Снимка: Lap.bg

Като капак на цялата ситуация, ръководството реши да предприеме треньорска смяна два дни преди мача с особен заряд. Николай Митов пое кормилото на тима от Елин Топузаков. Той обаче ще трябва да се справя с доста проблеми. Наказан е Антон Огнянов, а с травми са Боян Йоргачевич, Александър Александров и Димитър Пиргов. Добра новина за "сините" е завръщането на капитана Веселин Минев и Бабатунде Адениджи. 

Снимка: cska.bg

В ЦСКА пък са на другия полюс. Тимът усеща стабилност след като през миналия сезон феновете гледаха срещи от "В" група на стадион "Българска армия". Треньорът Стамен Белчев, който пое отбора от Едуард Йорданеску в края на 2016 г., проведе добра подготовка, а контузените му играчи са само двама - Кирил Десподов и Александър Дюлгеров.

Сблъсъкът между "сини" и "червени" обаче няма да е само на терена. Очаква се по трибуните на националния стадион да има над 15 000 привърженици. Независимо дали двете агитки наричат срещата "Вечно дерби" или не, подготовката им със сигурност ще е на ниво. За спазването на обществения ред пък ще следят две охранителни фирми и полицията в София, която е мобилизирала целия си наличен ресурс. Феновете ще бъдат проверявани на три пропусквателни пункта преди да влязат на стадиона. Шествията на "сини" и "червени", които ще затворят някои от главните улици в София, ще бъдат ескортирани от служители на СДВР.

Преди мача между двата тима през 2016 г. "сините" изкараха катафалка на улиците, за да отбележат фалита на тима, който за последно спечели Купата на България. Предвид сложната ситуация със собствеността на "Левски", противниците им със сигурност ще намерят оригинален начин да направят препратка към желанието на Спас Русев да се оттегли от управлението. Феновете на двата тима подготвят впечатляващи хореографии, които обаче се пазят в дълбока тайна и ще могат да бъдат видени единствено на трибуните. 

Мачът "Левски" - ЦСКА е с начало 14:30 ч., а преди това на националния стадион ще прозвучи химна на България, с който ще бъде отбелязан националния празник.